У нас е откритa нова мутация на COVID-19, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

"При изследвания на SARS-CoV-2, чрез целогеномно секвениране от ново поколение на клинични проби взети от различни части на страната, за първи път в България беше установена мутация от особено значение K417T, която присъства в британски вирусен вариант B.1.1.7", казват от НЦЗПБ.

Мутация K417T е типична за бразилския вирусен вариант. 

Клинична проба е установена при мъж във възрастовата група 80-90 години от София, заразен през април. Мъжът е бил в болница в тежко състояние и е починал.

От всички ваксини срещу COVID-19 ще бъдат снабдени личните лекари

 

Мутациите K417N или K417T в спайк протеина на вируса се появяват в няколко линии, K417N в линия B.1.351, открита в Южна Африка и мутацията K417T в линия P.1, възникнала в Бразилия. Мутацията получава името си от позицията на 417-та аминокиселина в спайк протеина. Смята се, че мутацията обуславя по-здраво свързване на вируса към ACE2 рецептора клетките.

istock
istock

Резултатите от някои изследвания показват, че мутациите K417T и N501Y открити в клиничната проба, могат да намалят потенциала на неутрализация на плазмата от ваксинирани срещу SARS-CoV-2 или естествено заразени лица.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg