Следваща вълна на COVID-19 у нас няма да има, тъй като нараства броят на ваксинираните и на излекуваните, които са в пъти повече от новозаболелите. Това каза пред Радио „Фокус“ д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-председател на БЛС. Според него ситуацията може да се промени при евентуално мутиране на вируса и невъзможност на ваксините да противодействат, но на този етап няма подобни сигнали, отбеляза той.

Брънзалов подчерта, че интерес към ваксинирането има, а зелени коридори за ваксинация ще има през празничните почивни дни. След 10 май се очаква общопрактикуващите лекари да могат да заявяват необходимите количества ваксини чрез новата електронна платформа, което ще подобри логистиката. Те ще могат да заявяват ден и час за взимане на ваксините, като по този начин ще отпадне необходимостта личните лекари да чакат с часове пред здравните инспекции.

По думите ме личните лекари, които отказват да поставят ваксини, нарушават наредби на Националния рамков договор. Принципно с последния приет анекс пациентите на тези лекари могат да изберат и друг общопрактикуващ лекар, който не е техен, но след записване да им постави ваксина. „Тези пациенти ще могат да отидат при друг общопрактикуващ лекар и да се ваксинират.“ Според него лекарите, които отказват да поставят ваксини, най-вероятно са възпрепятствани от трудностите, свързани към момента с доставката на ваксини.

istock
istock

„Вече има РНК ваксини при личните лекари от двата вида разрешени в България, но в ограничени количества. Следващия месец се очакват нови количества и нещата ще се подобрят. Към момента имаме проблеми с доставките на РНК ваксини до практиките на общопрактикуващите лекари, трудностите са много, особено по отношение на логистиката.

Ваксини през е-платформа ще заявяват личните лекари

До два дни се очаква становище на Американската асоциация за храните и лекарствата за ваксината на „Янсен“, като по въпроса работят и две европейски комисии, допълни д-р Брънзалов. Страничните ефекти са в изключително редки случаи и все още на сто процента не е доказана връзката между ваксината и тромбоцитни процеси, за които се съобщава.

istock
istock

„Лоша ваксина няма, най-добрата ваксина е поставената ваксина. Към момента в България няма описани случаи на съдови и тромботични инциденти, доказани, че са вследствие от ваксината. Нека да не забравяме, че тромботични процеси се получават при голям процент от болните от коронавирус", припомни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg