Отчитаме първи крачки от края на третата вълна с много крехки тенденции за спад на заболеваемостта, но с отчетлива тенденция.

Това обяви на традиционния брифинг в четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Отчита се и тенденция на намаляване на заетостта на леглата за пациенти с COVID-19 в болниците, каза още Ангелов. За последната седмица новозаразените и излекуваните вече са почти равен брой.

Експерт: Рискът е по-голям при заразяване с COVID, отколкото при ваксиниране

За денонощието новите случаи са 3 556. Направени са 17 713 теста, което означава, че процентът на заразените е 20.8 на сто. Оздравелите са 2 477, а починалите за последното денонощие - 116.



Започна постепенно задържане и спад на заболеваемостта, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. И отчете: България е на 9-о място в ЕС и на четвърто на Балканския полуостров.

Касата ще плаща за рехабилитация след коронавирус

Най-много са новозаразените в София, Варна, Перник, Бургас, Русе и София-област. С най-ниска заболеваемост са Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово, отчете още Кунчев.

Прехвърли се платото, но тенденцията е крехка, защото на двуседмична база спадът на заболеваемостта е само със 7 %, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg