Третата вълна не прилича по нищо на втората вълна, почти цели фамилии и семейства са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения.

Искам да честитя празника и на тези семейства, които са в лечебните заведения, и да им кажа, че ще направим всичко онова, което е по нашите сили да се преборим за тяхното здраве. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който даде и статистика за новозаразените през последното денонощие.
 
„България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем от нея успешно, всички лечебни заведения са подготвени. Там, където има недостиг на легла, го компенсираме с нови структури, обезпечили сме цялата система с допълнително количество и медикаменти, и лични предпазни средства и дезинфектанти, като, разбира се, няколко извънредни доставки с ремдесивир, втора извънредна доставка вчера взехме решение ще бъде доставена“, каза още министърът.

 

Министърът отправи апел към тези, които се съмняват в съществуването на коронавируса: „Истината стои пред очите на всички, тя е много жестока“.
 
„Тази трета вълна е по-различна със следното нещо – медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинацията, не се разболяват и не боледуват. Именно с това ние осигурихме възможността третата вълна в момента да нямаме недостиг на медицински персонал в лечебните заведения. Т.е. да осигурим нашите воини на първата линия на бойното поле“.

БТА
БТА

69% от леглата за неусложнени пациенти са заети, 70% от интензивните са заети, За изминалата седмица броят на излекуваните е 11 856, а броят на потвърдените случаи е 25 354, каза още Ангелов.

Обявиха национален локдаун за 10 дни

България е на второ място по смъртност от коронавирус в света след Унгария, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния седмичен брифинг на здравните власти
 
По думите му, страната ни е надминала пика от 23 ноември 2020-та и заболелите вече са 679 на 100 000.на 100 000.

"Ако позволим грубо неспазване на мерките, ще скочат двойно числото на болните, смъртността, на заетостта на леглата. Убеден съм, че няма да го позволим", допълни и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

istock
istock

Към днешна дата няма имунизиран, който да е в болница. Проблемът е нежеланието на персонала да се ваксинира - той е внесъл инфекцията в дома, допълни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по отношение на случая със заразени потребители в Дома за възрастни в Добрич.
 
Ангелов пък увери по отношение на заразените ваксинирани в Дом за възрастни в Добрич, че имунизацията може и да не спре заразяването, но на 100% предпазва от тежко протичане на инфекцията и смърт.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg