Само при колективен имунитет ще паднат маските и ще си върнем живота обратно. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред депутатите в Народното събрание.

“Преболедувалите и ваксинираните няма да се разболеят от коронавирус, но могат да го пренасят”, отговори той на допълнителен въпрос на депутата от БСП Румен Георгиев защо ваксинираните и преболедувалите трябва да носят маски.

Няма случаи у нас от новите южноафрикански и бразилски видове на Covid-19

"По отношение защо трябва да носят хората маски, когато са ваксининали или са преболедували, отговорът е много прост. Той е следният: всички хора, които са получили ваксина, които имат титър на антителата, които са преболедували и отново имат титър на антителата, той няма да им позволи да се разболеят, няма да им позволи, ако се разболеят, да прекарат тежко заболяването. Това може да го постигне единствено и само гарантирано с ваксината, но могат да пренасят вируса.

istock
istock

Това не е мнение на министъра на здравеопазването, а на световни експерти. Именно за това изискването за влизане в страната не е обвързано с ваксинирането, а с изискване за отрицателен, негативен PCR тест", заяви още министърът.

"Въведените от Областния щаб противоепидемични мерки в Кюстендил дават резултат", каза още той.

Вижте кои рискови групи могат да се ваксинират срещу COVID-19

Той припомни, че вече е доказан британският вариант на вируса в града, още в края на миналата година.

"Въведените мерки са носене на предпазни маски на открито, измерване на температурата на влизащите в поликлиниката в града, както и извършване на антигенни тестове.

istock
istock

В болницата в града категорично няма натиск", увери министър Ангелов и посочи, че са осигурени необходимите предпазни средства, консумативи и дезинфектанти.

"Ваксинационният процес в Кюстендил протича нормално", допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg