„На всички е ясно, че надеждата е във ваксините. Фирмите вече започват да правят достъпни публикациите за това, че те влияят на новия щам”. 

Това каза здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на здравните власти. 

Що се отнася до новия щам, той заяви, че има опасност и се готвят за нея.

"Всичко, което трябва да направим като здравни власти - ще го направим",
 категоричен е той и допълни, че има ваксинационен план и той се изпълнява.

Новият вариант на COVID-19 вече е в България

"Не абсолютизирайте нито едно число. Ситуацията е много динамична. Ваксини ще има за всички български граждани", категоричен бе Ангелов. "Трябва да мислим няколко крачки напред и разбира се последователност в действията си", подчерта още той.

БТА
БТА

"Няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу COVID-19", съобщи председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов.

Той обясни, че  досега са били имунизирани 46% от желаещите лекари, 23% от желаещите медицински сестри, 19% болничен персонал и други. 

"Ваксинират се и лекари по дентална медицина и фармацевти", допълни още Гигов.

Проф. Кантарджиев: Новият щам на вируса е по-лесно разпространим

Той допълни, че следващата седмица се очаква да пристигнат 14 040 дози от ваксината на "Пфайзер", които ще компенсират частта, която не пристигна тази седмица, увери Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата и допълни, че през февруари се очакват още 83 000 дози, а през март - 104 000 дози", посочи той.

"Ако становището за ваксината на "Астра Зенека" е положително, по първоначална индикация ще получим през март стотици хиляди дози", допълни Богдан Кирилов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg