Има забавяне в темпа на ваксинация, отчете здравният министър Костадин Ангелов. Във Враца той участва в работно съвещание с представители на регионалните здравни инспекции за областите Видин, Монтана и Враца.

Ваксинацията срещу Covid-19 върви с недобър темп, заяви министърът Ангелов:

"Голяма част от другите държави напредват с по-добри темпове. При нас недоверието е много голямо, като то се дължи на различни фактори във времето: недоверие в институциите, недоверие към здравните власти. Това е нещо, за което ние ще продължим да работим".

Ще могат ли да се ваксинират хората без здравни осигуровки

Здравното министерство разглежда предложение на ваксинационния щаб за ускоряване на имунизацията. Идеята е в процеса да бъдат включени хора, които са предвидени в следващата фаза на ваксинационния план.

БТА
БТА

"Натъкваме се на един много неприятен факт. Създаваме организация за ваксинирането на определена група от хора и от тази група пристигат около 70% и трябва много бързо да се намерят хора, които да бъдат ваксинирани, за да не изхвърлят дозите", каза професор Ангелов.

От Националния ваксинационен щаб са предложили на министъра да стартира и четвърта фаза от Националния ваксинационен план. В нея попадат възрастни хора на и над 65-години и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити.

Стандартът при Covid ваксините е различен от този при грипните

"От ваксинационния щаб внесоха предложение, което ние ще обсъдим по отношение на даване възможност да се викат хора и от следващата фаза, т.е. тези които могат да се ваксинират - възрастните хора, хората с хронични заболявания. Така че обмисляме възможността, да "отпушим" ваксинирането и в четвърта фаза, защото не е човешко да имаме ваксини и да чакаме някой да дойде да се ваксинира, а той да не идва", посочи здравният министър.

istock
istock

Здравният министър посочи една от причините за забавяне на имунизацията в областите Видин, Монтана и Враца:

"Има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират. Това е неразбираемо за мен като лекар, защото всеки един загубен човешки живот, на който и да е българин, е загуба за цялата държава".

На 25-то място сме по заболеваемост от COVID-19 в Европа

В отговор на въпрос на лични лекари от Враца, поставен чрез медиите, за липсата на избор на ваксина, професор Ангелов каза:

"Аз се ваксинирах с ваксината, която е налична. И да, това е най-добрата ваксина - тази, която в момента съществува. Ще дойдат дни, в които ще може да избираме ваксини, но няма да е сега, защото в момента пристигат определени количества дози, за които имаме договори. Дори понякога те не пристигат навреме. Така че да стоим и да чакаме, не е най-добрата тактика за спечелването на тази битка".

До края на месеца ще заработи електронна система, в която всеки може да заяви кога и в кой ваксинационен център в страната иска да се имунизира.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg