На 25-то място сме по заболеваемост в Европа за последните 14 дни. Това ни дава увереност, че отхлабването на мерките, което правим, не води до по-голямо разпространение на заразата и показва, че осъществяваме ефективен контрол върху развитието на епидемията в нашата страна, изтъкна премиерът Бойко Борисов.

От днес още 42 000 ученици от прогимназиален и гимназиален етап се обучават присъствено, докладва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на работното съвещание, което премиерът Бойко Борисов свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри.

Ученици в малките населени места се връщат в клас

Министър Вълчев информира, че близо 2900 паралелки в страната вече се обучават присъствено в резултат на вчерашната заповед на министъра на здравеопазването. 



„Към момента общо 460 000 деца посещават класните стаи, а 260 000 учат в електронна среда от разстояние. Отделно има 240 000 деца в предучилищна възраст, които посещават детските градини“, докладва още министър Вълчев.

Премиерът Борисов беше категоричен, че присъственото обучение е от огромно значение за учениците. По отношение на ваксинацията министър-председателят изтъкна, че е важно процесът да върви максимално бързо. 

„Ваксината е нашето оръжие и трябва скоро да се връщаме към нормалния живот, това го очакват от нас хората“, заяви още Борисов.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че продължава регулярната доставка и разпределение на ваксините на територията на страната.

Всеки ваксиниран може да е носител на вируса

„Само за последните 4 дни сме получили близо 60 000 дози като до края на месец февруари очакваме още 240 000 дози. Имаме вече и прогноза от трите компании за доставките през месец март – очаква се те да бъдат над 500 000 дози, което до голяма степен ще позволи да бъде ускорен процесът по ваксинация и в следващите седмици да стане ясно кога ще стартира и четвърта фаза от процеса“, изтъкна Кирилов. Той обърна внимание, че има реален шанс до средата на годината да има 5 разрешени за употреба ваксини, на базата на което има прогнози и за възможния брой ваксинирани лица до средата на годината.



Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че са заделени ваксини за изборната администрация, така че да бъде осигурено нормалното протичане на изборния процес.

По отношение на новите видове COVID-19 и по-специално този от Великобритания министър Ангелов докладва, че за миналата седмица от изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести 98 случая 68 са с доказания нов вид на вируса от Великобритания. Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски докладва за заетите легла към момента в болниците и в интензивните отделения. От своя страна директорът на „Пирогов“ Асен Балтов заяви, че има готовност „Пирогов“ да отвори допълнителни места за ваксинация, включително да осигури и мобилни екипи.

В кои области у нас заболеваемостта от Covid-19 e най-висока


Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева информира премиера Борисов, че плавно продължава ваксинацията в областта на социалните услуги като в София тя вече е приключила. Сачева подчера също, че по мерките на Министерството на труда и социалната политика за запазване и създаване на заетост са разплатени над 1 млрд. лв. на бизнеса.

„По мярката 60/40 продължаваме да изплащаме средства – платени вече са 831 милиона лева. В секторите, които са най-пострадали – хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм са запазени 30 000 работни места като до края на миналата седмица са изплатени 117 милиона лева“, посочи министър Сачева. Тя информира също, че по мярката 75/0 за затворени бизнеси са подадени 9384 заявления от работодатели за 47 945 работници и служители. По тази мярка до момента са платени 20 200 000 лева за 43 215 работници и служители.

БТА
БТА

„Миналата седмица парламентът прие допълнителен текст в закона за мерките, с който 90 работни дни се считат за неплатен отпуск и за осигурителен стаж, така че хората няма да загубят своите права, независимо че остават затворени и през февруари“, отбеляза Сачева. В хода на работното съвещание министърът на труда и социалната политика изтъкна, че по предложение на омбудсмана и с решение на премиера беше приет текст, с който изплащаните от държавата средства по антикризисните мерки да не са секвестируеми, т.е. да не могат да бъдат взимани от частните съдебни изпълнители. „Така тези средства ще остават при хората“, категорична бе Сачева.

Сачева: 300 000 работни места са запазени по мярката 60/40

По мярката „Заетост за теб“, с която се разкриват нови работни места за безработни, са платени 10 300 000 лева за 2587 работодатели и в момента са наети 10 692 безработни.

„За всяко семейство, чиито децата учат дистанционно и е кандидатствало за помощ, средно сме отпуснали по 900 лева. До момента подадените заявления са 51 550, изплатени са над 30 милиона лева на 35 700 семейства“, каза още Сачева.

От името на министъра на икономиката Лъчезар Борисов социалният министър докладва още, че за последните 30 дни до бизнеса са стигнали около 120 милиона лева като 50 милиона лева от тях - през Българската банка за развитие за гарантиране на безлихвени кредити, предимно за физически лица. Останалите 70 милиона лева са изплатените по Оперативна програма „Иновации и Конкурентоспособност“, които са стигнали до бизнеса през мярката, реализирана чрез НАП, както и по процедурата за микрофирми и отделно само за транспортни фирми.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg