Наблюдава се увеличение на заболеваемостта и процентът на положителните проби от болниците леко се вдига, каза пред БНТ ръководителят на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб.

Дали има трета вълна на Covid-19 у нас, или не ще стане ясно от изследвания, статистически и епидемиологичен анализ.

Доказано в страната ни има британски вариант на коронавирус. Търси се не само британски вариант, търсят се и южноафриканският и бразилският, но тях все още няма.

Д-р Брънзалов: По-ниска заболеваемост при третата вълна на COVID-19

Доц. Гломб обясни, че вирусът си се променя с определената и позната скорост и за вирусолозите това е просто един щам от коронавируси.

"Той се подчинява на биологичните закони", обясни вирусологът.

istock
istock

Секретарят на Националния оперативен щаб д-р Радосвета Филипова смята, че трябва да сме сигурни, че ще има следващи вълни на коронавирус. Дори с ваксинирането на голяма част от Европа, не може да се очаква той да изчезне или да спре нас да ни засяга. Докторът призова за позитивно мислене, тъй като вече сме успели да се справим с първата и втората вълна и ще можем да се справим и с третата.

Проф. Витанов: Остават броени дни до третата вълна на коронавируса

"Хората, чувайки за ваксинацията, се отпускат, защото знаят, че това е първопричината да се изчисти глобално този вирус като наш проблем от Земята. Но това всъщност не е така", предупреди д-р Филипова.

Според нея е хубаво тези, които ще участват на изборите, да бъдат имунизирани с две дози. Щабът предлага такава имунизация, за да могат те да бъдат максимално защитени.

istock
istock

Д-р Филипова каза, че на сайта на Националния оперативен щаб може да бъде намерена актуална информация за поръчаните у нас ваксини.

Ангелов: Наблюдава се трайна тенденция за покачване на новозаболелите

И двете лекарки напомниха, че все още няма данни, според които да се каже, че преболедувалите хора или ваксинираните не са носители на вируса и че могат да заразяват. Легенда е, че ваксинираният човек не може да бъде заразен. Напротив, той се заразява, но не развива заболяване.

Всеки ваксиниран може да е за кратък период от време носител на вируса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg