В последните седмици има тенденция за увеличаване на случаите на коронавирус у нас.

Въпреки това успяваме да запазим устойчиви места в Европа по заболеваемост и смъртност при това с либерални мерки. Това съобщи здравният министът Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Още 3 милиона дози ваксини срещу Covid-19 поръчва България

Когато затягаме мерките се говори, че пречим на икономиката, когато разхлабваме мерките се говори, че не ни е грижа за здравето на хората. Това е изключително неприятно. Но само с последователни действия може да ограничим този вирус, добави той.

За последната седмица потвърдените случаи са 5708, 3659 са излекуваните. В лечебните заведения заетостта е 35 процента за неусложнени пациенти, за интензивни пациенти е 38  на сто.

За направените антигенни тестове до момента в системата на образованието – на учителите са направени 23 007 теста, от тях положителни са 57. От непедагогическия персонал са направени 6427 теста, от които положителни 17 теста. Общият брой на тестове в системата на образованието е 29 434.

Прави впечатление по-високата заетост на леглата в областите Благоевград, Варна Габрово, Пазарджик, София област, Силистра, Хасково и Шумен.




Здравният министър подчерта, че през последните дни се наблюдава една тъжна закономерност в обществените реакции по отношение на мерките.

„Искам да кажа, че всички ние, които стоим срещу вас, плащаме висока лична цена. Но единствено по този начин, последователно, можем да извоюваме победата над този вирус. Считам, че до момента сме били прави”, подчерта професор Ангелов.

Здравният министър: Няма да затягаме ограничителните мерки

Магистратите от ВСС поподат в третата фаза на ваксинация, съобщи Ангелов, запитан за ситуацията във ВСС и информация за огнище на заразени в институцията.

Контингентът ни, който заминава за Афганистан е ваксиниран, с изключение на няколко човека, които са преминали през заразата и имат антитела, съобщи ген. Мутафчийски по време на брифинга.

Кога се налагат нови мерки против епидемията обясни здравният министър
 

„Заболеваемостта, в сравнение с миналата седмица на база на 100 000 души население, е увеличена с 32 процента.  Смъртността е увеличена само с 4 процента, но тава което ние установихме за предишните протичания е, че тя следва увеличението с около 16 дни след пика на най-високата стойност на заболеваемост”, каза той.

БТА
БТА

„В болниците има повече от 15 процента увеличение в сравнените с миналата седмица. Интензивните структури все още не са толкова натоварени, но и там има такава зависимост като със смъртността”, посочи още той.

"Нямаме данни за реваксиниран човек, който е дал положителна проба за COVID-19. Нека да припомня, че постигането на имунитет става не по-рано от 10-ия ден след поставянето на втората доза ваксина. До тогава всичко е въпрос на риск. Нямаме проучване в света, което да доказва ефективността на имунитета по-рано от 10-я ден след втората ваксинация", заяви министър Ангелов. 

Нов пик на коронавируса у нас до 3 седмици

По думите му това, което се случва в Европа и България е началото на трета вълна.

istock
istock

"Винаги съм предпазлив по отношение на категорични отговори. Защото от самото начало коронавирусът опроверга голяма част от нашите отговори", посочи той и допълни, че има организация до края на месец февруари, не по-късно от 5-ти март, да сме готови с 3-та фаза на ваксинационния план.

Фаза 4 може да започне в началото на март.

Ще се въведат ли ваксинационни паспорти

„Не мога да подмина с невнимание това, което се случва в ЕС. Проблемите с доставките на ваксини на европейско ниво, проблемите на отделните държави, проблемите на Европейската комисия, всичко това рефлектира и в нашата страна. Миналата седмица получихме писмо от еврокомисаря по здравеопазване, с което ни се заостря вниманието, че България трябва да отмени заповедта си за износ на лекарства и кислород. Ние сме една голяма общност, но винаги във всичките си действия ние се ръководим от интересите на българския народ“, изтъкна министърът. 

istock
istock

От своя страна главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев коментира на брифинга, че няма някаква голяма разлика по отношение на позицията на страната ни в ЕС и Европейското икономическо пространство:

„Заболяемостта е повишена на целия континент. Водещи са Португалия, Испания и Ирландия. Най-ниска в ЕС е заболяемостта в Гърция, България и Финландия“.

Антигенните тестове бяха онова решение, което може да ни помогне да задържим максималко дълго децата в училище. Ние трябва да направим всичко възможно, за да осигурим качествено образование на нашите деца. Лицето на една нация е нивото на образованието, смята Ангелов.

Този скрининг се прави, за да открием и изведем ученици и учители, ако са носители на заразата, за да не възникне огнище, обясни Ангел Кунчев. Не се правят антигенни, защото те няма да ни донесат съществена информация. Той обясни, че има дискомфорт при правенето на тестовете.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg