Доволни сме от постигнатите резултати до момента, следим всяко едно число с необходимата загриженост и тревога.

Следим нарастването на случаите, но, въпреки всичко, отчитаме и нещо, което към настоящия момент е добър знак – нямаме такъв голям наплив и натиск върху лечебните заведения. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

И в Кюстендил, и във Враца, където бях, видях, че колегите се справят, имат всичко необходимо, достатъчно свободни легла, лекарите работят спокойно, допълни министърът:

Вижте кои рискови групи могат да се ваксинират срещу COVID-19

„Това ни дава възможност да продължим уверено с плана, който следваме, с анализирането през 14 дни и с разхлабването на мерките, така че да не изпуснем ситуацията към настоящия момент“.

Той припомни, че заболяемост 200 и малко над 200 на 100 000 души позволява на здравната система да работи нормално.



Няма особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев:

„Почти запазваме класацията си по заболеямост и по смъртност, която за изтеклите 14 дни за България е 127,4 на 100 000, което отрежда 25-о място в ЕС и в Европейското икономическо пространство и 5-о място на Балканите“.

По отношение на смъртността – за България тя е 7,3 на 100 000 – 15-о място в ЕС.

Ангелов: Има забавяне в темпа на ваксинация

Продължават България, Гърция и повечето скандинавски страни без Швеция да са в сравнително най-светлата зона. Продължава да е най-тежка ситуацията в Португалия, Чехия и някои от страните от Бенелюкс, като раздвижването в страната е в посока нови области да влизат в червената зона.

У нас най-ниска е заболяемостта в областите Видин, Добрич, Разград и Търговище. Най-сериозна остава картината в Кюстендил, поясни той.

istock
istock

„Процентът на положителните проби за британския вариант в Кюстендил е твърде голям. Засега разпространението му е бавно, но ще се разпространи и в останалите части на страната. Нямаме все още случаи на вариантите от Южна Африка и от Бразилия”, каза още той.

Началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че към момента тенденцията е към нарастване на случаите.

„В сравнение с миналата седмица имаме нарастване с 24% на базата на 100 000 души. 173 са в момента - миналият четвъртък бяха 139. Намираме се в нивата на около 22 октомври 2020 г. Прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра. Намираме се във фазата на по-бавно нарастване”, допълни той. 

Директорът на ВМА добави, че при смъртността кривата е колебаеща се. Обясни, че има намаление при нея с около 9%.

„От 4 седмици смъртността е с формата на приливи и отливи - колебае се между увеличение в отделните седмици между 7-9%. Нивата на смъртността в момента отговарят на нивата на 5 ноември 2020 г. Тенденцията е ясна, има увеличение на случаите”, каза още проф. Мутафчийски. 

Заемането на леглата е около 40%.

istock
istock


Вече има предварителни очаквания за количествата ваксини, които ще пристигнат в България през март. Страната ни очаква над 500 000 дози, което ще позволи да бъде ускорен процесът на ваксиниране, каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов. Утре ще пристигнат 57 600 дози от Оксфордската ваксина. До края на този месец очакваме общо 240 000 дози от ваксините.

„Лошо впечатление прави фактът, че от списъците от РЗИ със заявили, че искат да бъдат ваксинирани, от 180 човека реално се явяват 50. Това рефлектира върху хората, които очакват да проведат ваксинацията. Затова помолихме да се помисли да се включи и четвърта фаза на ваксинация. Ние имаме готовност да работим много по-интензивно”, коментира директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg