Да се ваксинирам ли срещу Ковид-19, ако съм бил заразен? Отговорът е да, съобщи Асошиейтед прес.

Американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията съветват хората да планират имунизация, когато им дойде редът.

"Да, нужно е да се ваксинирате", казва специалистът по инфекциозни болести в университета "Джонс Хопкинс" д-р Амеш Адалжа.
След като човек се възстанови от Ковид-19, имунната му система би трябвало да го пази да не се разболее отново веднага.

Без стаден имунитет срещу Covid-19 въпреки ваксините


"Имунната ви система е способна да разпознае вируса и да се пази", каза д-р Саския Попеску, експерт по инфекциозни болести в университета "Джордж Мейсън".

Учените все още не знаят колко дълго трае този имунитет и доколко е силен, макар последни изследвания да сочат, че защитата може да трае няколко месеца.

istock
istock

"Невъзможно е да се знае за какъв период човек може да е с имунитет", каза д-р Пратхит Кулкарни, експерт по инфекциозни болести в колежа по медицина Бейлор. "Няма начин това да се изчисли".

Ще плащат по 10 лева на лекарите за доза от ваксината срещу COVID-19

За разлика от това ваксините са създадени да предизвикат по-последователен и оптимален имунен отговор. Те трябва да усилят съществуващия предварително имунитет срещу инфекцията, казват експертите.

"Тъй като сме в условията на пандемия и нямаме инструменти срещу нея, по-сигурният подход е имунизирането", казва Кулкарни. "Нищо не губим и можем само да се облагодетелстваме".

istock
istock

Ако сте били заразени през последните три месеца, Центровете за контрол и профилактика на заболяванията казват, че ваксинирането може да се забави, ако искате да дадете възможност на други да се имунизират, докато броят на ваксините е ограничен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg