Въпреки ваксините срещу Covid-19 не се очаква тази година да бъде постигнат колективен имунитет в световен мащаб.

Това прогнозират експерти от Световната здравна организация. От СЗО подчертават необходимостта от продължаване на мерките за физическа дистанция, миене на ръцете и носене на маска, за да бъде овладяна пандемията.

Един от водещите лекари на СЗО предупреди, че ще отнеме време да бъдат произведени достатъчно дози от ваксината, за да бъде спряно разпространението на вируса в световен мащаб.

Ще плащат по 10 лева на лекарите за доза от ваксината срещу COVID-19

Въпреки това от организацията приветстваха по думите им "невероятният напредък" на учените за създаването за по-малко от година не на една, а на няколко безопасни и ефективни ваксини срещу нов вирус, какъвто е Covid-19.

istock
istock


Нужно е обаче време да бъдат произведени не просто милиони, а милиарди дози, затова хората трябва да бъдат търпеливи, казват от СЗО.

А един от производителите на ваксини - германската компания "Бионтек" обяви, че ще предложи своята ваксина на всички свои служители в Германия, както и на дистрибуторите си в Австрия, за да защити веригата си на доставки.

Фирмата, която разработи препарата заедно с американската "Пфайзър", е под натиск да увеличи производството му, за да помогне в борбата срещу пандемията.

Кои трябва да изчакат с ваксината за коронавирус

Тези допълнителни малки количества са отделни и не са част от ангажимента по споразуменията с Европейската комисия и правителствата на страните от блока и няма да се отразят на вече договорените доставки, казват от "Бионтек".

istock
istock

Междувременно албанският премиер Еди Рама обвини Европейския съюз, че пренебрегва страните от Западните Балкани в кампанията по ваксинация на Стария континент.

Рама, който беше ваксиниран публично на стадион в Тирана, каза, че е осигурил първите дози на ваксината на "Файзър" и "Байонтек" от държава членка на Евросъюза без да назове коя точно.

Ваксината на Moderna вероятно ще предпазва от Covid-19 до 2 години

Това е знак за това колко е разочароваща ситуацията, заяви министър-председателят на Албания. Договорката между Тирана и Брюксел предвижда доставката на 975 дози в понеделник и още 2 хиляди, които се очакват следващите дни.

В близо 3-милионна Албания заразените с Covid-19 са над 63 хиляди, а жертвите на вируса са около 1250 души, сочат официалните данни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg