Ваксината срещу Ковид-19 на компанията "Модерна" вероятно ще предпазва до две години, заяви генералният директор на компанията, макар и да са необходими още данни, за да се твърди това категорично, съобщи Ройтерс.

Американската биотехнологична компания изненада света, когато само за няколко седмици беше готова с ваксина срещу болестта, предизвиквана от новия коронавирус. Вчера тя получи одобрение от Европейската комисия.

Одобриха Covid ваксината на Moderna

Като се има предвид, че разработването на ваксините и проучването им обикновено отнема години, продължителността на защитата срещу Ковид-19 продължава да вълнува и учени и регулаторни органи.

"Кошмарният сценарий, описан в медиите през пролетта, беше ваксината да е ефикасна само месец-два. Мисля, че той вече не съществува" - каза генералният директор на "Модерна" Стефан Бансел на мероприятие, организирано от групировката за финансови услуги "Одо".

istock
istock

"Намаляването на антителата, предизвикани от ваксината у хората, е много бавно . . . Мислим, че може да има защита за около две години".

Бансел добави, че компанията му е на път да докаже ефикасността на ваксината и срещу вариантите на коронавируса, открити във Великобритания и РЮА.

Масовата ваксинация у нас започва през февруари или март

Учени заявиха, че новоразработените ваксини би трябвало да са ефикасни срещу двата варианта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg