Европейската агенция по лекарствата даде разрешение за достъп до пазара на още една ваксина срещу Covid-19 -  тази на американската компания "Модерна". 

Това е втората ваксина срещу Covid-19, на която агенцията дава зелена светлина, след като преди това даде достъп на ваксината на  Pfizer и BioNTech. 

От агенцията поясняват, че комисията за лекарствата за хора е направила цялостна оценка на данните за качество, безопасност и ефективност на ваксината, след което е препоръчала с консенсус да се даде официално разрешение за достъп до пазара на ЕС. 

Изпълнителният директор на агенцията Еймър Куук увери, че институцията ще следи отблизо данните за безопасност и ефективност, за да продължи гаранцията за безопасност за здравето на хората. Оттам напомнят, че днешното решение идва след широко проведени клинични изследвания:

Хоспитализираните пациенти са значително по-малко

"Тази ваксина ни предоставя още един инструмент за преодоляване на настоящата извънредна ситуация. Това е доказателство за усилията и ангажираността на всички участващи, че имаме тази втора положителна препоръка за ваксина по-малко от година след обявяването на коронавирусната пандемия от страна на Световната здравна организация", 
 

EMA е одобрила ваксината за употреба в Европа при хора на възраст над 18 години. Агенцията добави, че ваксината е била използвана в проучване, включващо около 30 000 души, в което е показала ефикасност от около 94,1%.

След зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата, последната стъпка e одобрение на ваксината и от Европейската комисия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства одобрението от  Европейската агенция по лекарствата на ваксината на Moderna Inc.

Разпределят пристигналите ваксини към по-малките градове

"Добра новина за усилията ни да предоставим повече ваксини срещу Cobid-19 на европейците! EMA оцени, че ваксината на Moderna е безопасна и ефективна. Сега работим с пълна скорост, за да я одобрим и да я направим достъпна в ЕС", написа тя в Туитър минути след решението на европейския лекарствен регулатор.

Европейският съюз вече закупи предварително 180 милиона дози от ваксина на Moderna.

Според публикувана от белгийския държавен секретар Ева де Блеекер таблица с цената на доза от всяка ваксина от 6-те, за които ЕС има сключени договори, препаратът на Moderna е най-скъп – по 18 долара на доза, срещу 12 евро за доза от Pfizer-Biontech.

Имунолог: Ще има нови щамове на коронавируса

Нидерландския лекарствен регулатор (CBG) очаква ЕК да одобри до края на днешния ден решението на EMA за ваксината на Moderna.

Той също така посочиха, че коронавирусната ваксина на Moderna се очаква да бъде ефективна и срещу новия щам на вируса, появил се в края на миналата година в Обединеното кралство.

Междувременно немският здравен министър заяви, че Германия очаква първите дози на ваксината на Moderna през следващата седмица.

Страната ни вече обяви готовност веднага след одобрението да започне процедурата по поръчки и доставки, което означава, че във втория етап на ваксиниране медиците и учителите ще имат право да избират – между ваксината на Pfizer и ваксината на Moderna.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg