Днес се очаква Европейската агенция по лекарствата да одобри втора ваксина в ЕС срещу Covid-19 - на американската компания „Модерна“ след тази на „Пфайзер“ и „Бионтех“ миналия месец.

В редица държави, където вече започна ваксинация на населението срещу коронавируса, отново затягат мерките с цел по-бързото спиране на разпространението на заразата.

Хоспитализираните пациенти са значително по-малко

В Италия до 15 януари са удължава oбщонационалната карантина. Дотогава остава в сила и забраната за придвижване между 20-те области, освен по работа и здравословни или други неотложни причини.

Началото на присъствените учебни занятия за големите класове, които от октомври са на дистанционна форма на обучение, се отлага от 7 за 11 януари. Магазини и заведения ще работят до 18 ч, вечерният час от 22 до 5 сутринта остава в сила.

istock
istock

Германия също удължи до 31 януари противоепидемичните мерки, които ще бъдат и допълнително затегнати. Ще се изискват два теста за влизащите от определяни като рискови страни - единият при самото пристигане, а вторият след 5 дни карантина. Ако и двата са отрицателни - карантината отпада.

Имунолог: Ще има нови щамове на коронавируса

Страната регистрира днес нови 21 237 случая на заразяване с коронавирус за едно денонощие. Общо те са над 1,8 млн.

Случаите на коронавирус в САЩ са вече над 21 000 000, показват данните на университета „Джонс Хопкинс“. Съединените щати са на първо място по брой на заразените с коронавирус и по брой на смъртните случаи от коронавирус в света. Американските власти съобщиха, че на територията на три щата - Калифорния, Колорадо и Флорида, са регистрирани случаи на заразяване и с новия щам, който се появи първоначално във Великобритания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg