"Масовата ваксинация ще започне през февруари или март. Тя ще започне с възрастните хора. Ваксинацията в България се извърша безплатно и напълно доброволно, като амбициите на здравните власти е ваксина да бъде поставена на около 70% от населението".

Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. Той и шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов дадоха брифинг по повод пристигането на втората доставка от ваксини на Pfizer/BioNTech за България. Тази сутрин ваксините пристигнаха в логистичния център на Летище София, откъдето те ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

Пратките ще отидат до 5 точки в страната. След това започва разпределянето по останалите РЗИ-та, така че да продължим ваксинацията на всички лица на първа линия - българските медици, обяви Ангелов.

То посочи, че броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. Всеки, който има нужда и желае да се ваксинира у нас, ще получи ваксина.

„Най-късно до 6 януари ще получим становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията й в държавите от ЕС. Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Очакваме разрешение и за трета ваксина", посочи Ангелов.

Ваксините ще бъдат превозени в сух лед. При пристигането им ще бъдат поставени във фризери на -70 градуса. След изваждането от фризер ще бъдат поставени в хладилна чанта или хладилник и ще трябва да бъде изразходвана до 5 дни.

istock
istock

След седмица-две започва втората фаза на ваксиниране, която ще обхване Домове за стари хора и учителите, каза още здравният министър. Вече сме на 24 място по заболеваемост в ЕС  и на 3 място по смъртност, подчерта Ангелов и поясни, че това се дължи на предприетите мерки.

Проф. Балтов: Първоначален имунитет се натрупва между 7-ми и 14-и ден след ваксината

Към настоящия момент има само 4 сигнала за нежелателни реакции след ваксинацията, посочи Кирилов. "Те се изразяват в болка, замайване за около 15 минути, локална болка при мястото на ваксинация и температура за няколко часа, което след това е отшумяло" добави той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg