Увеличаващите се случаи на Covid-19 и на постъпванията в болници ни мотивират да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и ще продължат 10 дни, съобщи днес здравният министър Костадин Ангелов на редовен брифинг за разпространението на Covid-19.
 

·  Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечение, допускат се само доставки за дома и офиса;
 
·  Всички юридически лица, които управляват местата за хранене в хотелите, следва да организират дейността си по начин, който осигурява изхранването на гостите по стаите;
 
·  Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина;
 
·  Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки с нетна търговска площ над 300 кв. м;
 
·  Изключение се допуска за обектите, предлагащи хранителни стоки, представляващи магазини тип супермаркет и хипермаркет;
 

·  Преустановяват се посещенията на търговски центрове, представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и др. търговски обекти, и търговски обекти тип мол, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, ателиета за химическо чистене, офиси на телекомуникационните оператори и др. доставчици на съобщителни услуги в тях.
 
·  Преустановяват се конгреси, конференции, семинари, конкурси, обучения, тийм билдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.
 

Той подчерта, че се намираме в предизборна кампания и призова всички политици да не превръщат в ситуацията с Covid-19 в част от кампанията си.
 
Призовавам политическите лидери да предприемат необходимите според тях действия, за да докажат грижата си към всеки отделен човек в страната, настоя министър Ангелов.

МС
МС

 „До 31 март ще се приложат най-строги противоепидемични мерки, защото животът и здравето на хората са най-важни. Мерките следва да се въведат за всички места, където има струпване на хора като големи магазини, училищата, ресторантите“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб.

Математик: Смъртността ще скочи с до 4 пъти, време е за локдаун

„Никога не съм се ръководил от това дали всички ще ни харесват или обратното. Изборите идват и си отиват. Здравето на хората за нас винаги е на първо място, дори да понесем политическа щета от нашите опоненти. Мисля, че целият бизнес знаеше какви усилия полагахме и полагаме, за да работят във възможно най-меките мерки“, напомни премиерът Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че настоящите либерални мерки у нас не се спазват, хората не носят маски, не са на дистанция, системата е претоварена и разпореди на здравните власти да предприемат налагащите се спешни действия. „Преценявайте вие, имате моето разрешение да направите най-доброто от медицинска гледна точка. Стотици милиони се изляха в здравеопазването, за да предпазим живота и здравето на хората, действайте“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg