Локдаун на държавата за втори път ще е фатално за туризма, считат от Обединениe Бъдеще за туризма.

Членовете на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ (СТТА ОБТ) заявяват в своя позиция, че подкрепят мерките на правителството за овладяване на пандемията. 

Бизнесът: Държавата да покрие част от разходите на фирмите


"Но като организация, призвана да защитава правата на туроператорите и туристическите агенти, ние настояваме за пет икономически решения, които биха подобрили ликвидността и заетостта в бранша“, посочва Павлина Иванова, председател на УС на организацията.
 

Те включват:

- 10% грантова схема за национално финансиране за ликвидност на туроператорите и туристическите агенти;

- Въвеждане на социална мярка за неработещите туроператори и туристически агенти в съотношение 80/0;

- Специален нисколихвен кредитен продукт за ТО и ТА, поради счетоводната специфика на работата, невъзможност за материално обезпечение, влошена финансова експозиция, и наближаващ краен срок за възстановяване на предплатени пътувания на 320 000 туристи;

- Налагане на мораториум на банковите кредити и безлихвено отсрочване на всички плащания към държавния бюджет за период от 6 месеца;

- Законодателна инициатива за удължаване срока на застраховка „Отговорност на туроператора“ за месеците на затворен бизнес.

istock
istock

Предложенията са част от отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министрите от кабинета, което бе разпространено днес в отговор на подготвяните от правителството мерки за ограничаване на пандемията, които ще влязат в сила след два дни.

Те са съобразени с насоките по временната финансова рамка, дадени от ЕК на 19 март и актуализирани на 13 октомври. Мерките вече действат и показаха ефективността си след прилагането в редица европейски държави, напомнят от сдружението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg