Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че е предложил на министър-председателя Бойко Борисов нови мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Проф. Ангелов заяви на брифинг на Националния оперативен щаб, че мерките трябва да бъдат обсъдени от правителството и ако бъдат одобрени, ще влязат в сила от петък - 27 ноември.

Мерките са следните:

- Удължаване срока на извънредната епидемична обстановка с 4 месеца - до март 2021 г.

- Преустановяване на присъствените занятия във всички училища за две седмици. 

- Спиране на всякакви вид спортни мероприятия, също така конгресни и частно организирани тържества.

-  Затваряне на всички нощни заведения.

- Спиране на работата и на други заведения, доставки на храни само по домовете.

- Преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, с изключение на банки, застрахователни компании и други такива за платежни услуги.

- Спиране на вътрешни и външни екскурзии, без обществения транспорт.

Броят на лицата, приети за лечение в болниците в България, е 5 950 в тежка и средно тежка форма на заболяване, съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Над 2000 са хоспитализираните лекари, съобщи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. 

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че натискът върху болниците в системата на въоръжените сили е огромен, но той е такъв и при останалите болници.

„Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск, няма да издържат лекарите ни, сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност, но не може да си позволим да губим живота на лекари, учители. Сега е време да се държим един за друг“, каза здравният министър. 

„Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата“, добави той.

„Длъжни сме да направим това усилие. Защото само живите хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина ще спасят хиляди човешки животи. Ако мерките дадат резултат, за Коледа ще обмислим отхлабване. Искам да дадем на системата поне месец“, каза още проф. Костадин Ангелов. 

Дали ще влязат в сила предложенията, ще бъде решено в сряда. 

Здравният министър беше категоричен – КПП-та в областните градове няма да има.

„Тази мярка е доказала своята неефективност във времето, особено при дифузно разпространение на болестта”, обясни проф. Ангелов.

Относно "зелените коридори" за хората над 65 години в магазините, проф. Ангелов обясни, че не е намерен консенсус по въпроса. Затова "коридорът" отново ще бъде променен - остава само в сутрешните часове, но тепърва ще се обсъжда в кой точно диапазон.

Преди да бъдат обявени публично новите предложения, щабът ги обсъди и с премиера Бойко Борисов. На срещата той е призовал за работеща икономика. Но на първо място да е здравето на хората. 

"С нито една мярка на трябва да прекалим и да тревожим хората. Обездвижването и седенето вкъщи - на психиката можем да навредим", смята премиерът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg