През 2024 г. 48% от IT работодателите предоставят задължителния според Кодекса на труда платен годишен отпуск от 20 дни на служителите си, като 60% от тях са с централен офис в страната. Това сочат данни на специализирания Job Board за IT обяви на DEV.BG. Те разглеждат платените възможности за почивка, които предлагат 1447 IT компании в страната към средата на месец март 2024 г., като взимат предвид, че данните отразяват ръста на организациите в платформата през последните три години.
 
20 дневният отпуск се среща най-често при микро организациите с под 10 IT служители (55%) и малките компании с между 10 и 30 IT служители (54%), следвани от средните фирми с 31 - 70 IT служители (42%) и големите работодатели с над 70 IT служители (26%). От регионална гледна точка IT компаниите в гр. Русе предлагат 20-дневен годишен отпуск най-често (59%), а след тях се нареждат работодателите в градовете Варна (57%), Пловдив (56%), Бургас (53%) и София (46%).
 
По отношение на дейността, над половината (54%) от тех компаниите, предоставящи традиционния 20-дневен годишен отпуск, са service фирмите, следвани от компаниите за IT консултиране (49%), продуктовите фирми и организациите за внедряване на софтуерни системи (по 48 процента).
 
„Не трябва да забравяме, че в България има 11 официални неработни, но платени празници, което автоматично увеличава годишния отпуск от 20 на 31 дни. Това ни нарежда в „златната среда“ редом до държави като Сърбия, Саудитска Арабия, Норвегия, Нова Зеландия, Унгария, Финландия и Естония“ - коментира Светослав Димов, главен изпълнителен директор на DEV.BG.

Кои ИТ специалисти се търсят най-много у нас

IT работодателите, които през 2024 г. предлагат между 21 и 25 почивни дни в допълнение на официалните празници, са се увеличили с 3% - до 37 процента. Тази практика се среща по-често при чуждестранните компании. Тя е възприета най-вече в компаниите с над 70 IT служители (49%), следвани от средните фирми (42%), малките организации (35%) и микро фирмите с 32 процента. Сред различните технологични подсегменти най-щедри в това отношение са компаниите за IT консултиране с 39%, следвани от продуктовите и организациите за услуги – съответно с по 37% и 36 процента.
 

istock
istock

Друга позитивна новина е, че 19% от технологичните компании у нас осигуряват повече от 25 дни платен годишен отпуск. Тази възможност отново се среща най-често при големите компании — 30% или с 5% повече в сравнение с миналата година. Тя е политика и на 21% от средните фирми, 17% от микро организациите и 15% от малките фирми. И при трите групи се наблюдава увеличение с между 2% и 3% в сравнение с предходните дванадесет месеца.

Най-дълга почивка осигуряват чуждестранните компании (27% от тях, което е ръст от 1% спрямо миналата година), докато българските IT работодатели, които предлагат над 25 дни отпуск, са се увеличили с три процента, до 13 процента. В регионално отношение очаквано тази практика е най-широко разпространена в София (20%), Пловдив и Бургас (17%), Варна (12%) и Русе (9 процента).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase