Комисията за финансов надзор запазва вноските по застраховката „Гражданска отговорност“.

Комисията по предложение на Съвета на Гаранционния фонд, взе решение за определяне на размера на вноската на застрахователите, предлагащи в България задължителна застраховка  „Гражданска отговорност” на автомобилистите към Фонда за незастраховани МПС в Гаранционния фонд на 12.50 лв. за всяко застраховано МПС. 

Със същото решение КФН определи и размера и на вноската за задължителна застраховка „Злополука” на пътниците в средствата за обществен превоз, на 0.15 лв. за всяко място, без мястото на водача. Гаранционният фонд управлява два фонда – Фонд за незастраховани МПС и Обезпечителен фонд. Фондът за незастраховани МПС изплаща обезщетения при щети от неидентифицирано МПС или, ако водачът е без застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“, а Обезпечителният фонд изплаща щети на лицата при застраховател в несъстоятелност.

Цената на "Гражданската отговорност" според щетите

Досега вноската към Фонда за незастраховани МПС беше 12.50 лв. за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“ и 0.15 лв. за всяко място в превозно средство за обществен превоз за застраховка „Злополука“ на пътниците в обществения транспорт. Вноската към Обезпечителния фонд беше 3.50 лв. за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“.
 

istock
istock


Вноската към Обезпечителния фонд също остава в размер на 3.50 лв. за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“.
 
Взетото решение подлежи на изпълнение от момента на съобщаването му, посочват от КФН.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg