Застраховката "Гражданска отговорност" да се заплаща на принципа „Плащай както караш".

Проектът, предложен за обществено обсъждане, предвижда размерът на застрахователната премия да се обвърже с предявените претенции и да отразява цялата история на причинените щети при използване на дадено превозно средство, независимо от застрахователя, при който водачът е бил застрахован (система "бонус-малус").

Според Владимир Савов, зам.-председател на Комисията по финансов надзор, системи, базирани на поведението на водачите, в света няма.

Предлагат важни промени в застраховка „Гражданска отговорност“

"Вместо да се стъпи на нарушенията, да се акцентира върху щетите, причинени от водачите. Предлагаме застрахователите въз основа на удостовернията за наказателни събития, да имат право да коригират застрахователната премия по  "Гражданска отговорност". Вместо единната система, фокусирана върху поведението на водачите, да се стъпи върху щетите на колите в исторически план и тази информация да се използва в ценовата политика на застрахователите", коментира той пред NOVA NEWS.

istock
istock

По думите му това ще доведе до прецизиране на цената.

"Може би застрахователите ще предлагат по-ниски цени на водачите, които не са причинили щети. Не може да има таван на премиите на ГО, нито под. Няма как да се регулира цената, защото трябва да има конкуренция. Премиите трябва да покриват причинените щети. Застрахователите ще бъдат задължени да завеждат щетите в реално време, така че като отидете при друга фирма, тя също да има достъп до историята на нарушителите през последната година. КФН ще следи на пазарното поведение на застрахователите и ще санкционира нелоялните практики", обясни Савов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg