Официално бременните жени ще се ваксинират безплатно срещу коклюш. Това обяви ресорният служебен министър Галя Кондева. „МЗ ще осигури възможност на всички бременни между 26-а и 37-а гестационна седмица, без значение дали са здравноосигурени, или не, да се имунизират безплатно. Това ще се случва в РЗИ”, добави тя, съобщава Нова телевизия.
 
Ще бъде актуализиран и имунизационният календар на България. Вече ще се допуска ваксинирането против коклюш да стартира по-рано – от шестата седмица. Мярката влиза в сила след Великденските празници, подчертаха здравните власти, защото текстовете трябва да бъдат публикувани в Държавен вестник.

30% ръст на заплатите на работещите в детското и училищно здравеопазване в София

Ваксинационни кабинети ще бъдат разкрити във всеки областен град. В зависимост от интереса Министерство на здравеопазването има готовност да направи и изнесени или мобилни кабинети.
 

istock
istock

Над 500 са вече регистрираните случаи у нас. Над 90% от тях са при деца. Преди дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че до края на седмицата ще поиска да бъде обявена епидемия от коклюш в цялата страна.

По-рано министърът на образованието Галин Цоков разкри, че карантинираните паралелки са под 0.3% за цялата страна. По думите му всяко училище само ще решава как да организира обучението при случаи на заразени деца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase