размер на шрифта:

ЕЦБ предупреди за растящи икономически рискове

Несигурност около Брекзит и търговското напрежение в световен план

11.01.2019| Коментари Новини10| видяна 5258
Новини

По време на последното за 2018 година заседание членовете на Европейската централна банка предупредиха за нарастващи икономически рискове и климат на "обща несигурност", въпреки че те продължиха с плановете за постепенно премахване на гигантската програма за закупуване на облигации в размер на 2,6 трлн. евро, показва стенограмата от проведеното на 12-и и 13-ти декември заседание.

Централните банкери предупредиха за многобройни фактори, влияещи върху икономическия растеж, стабилността на финансовите пазари и бизнес разходите, включително влошените очаквания за корпоративните приходи и търговските спорове на световно равнище.

Протоколът от декемврийската среща на ЕЦБ, оповестен в четвъртък, разкри, че може би икономическите рискове сочат в посока надолу (за по-слабо от очакваното представяне на икономиката на еврозоната).

"Беше подчертано, че ситуацията остава крехка и нестабилна, тъй като рисковете могат бързо да наберат скорост или да се появят нови несигурности", се казва в протокола от декемврийското заседание, визирайки най-вече несигурността, свързана с Брекзит, със световната търговия и с волатилността на финансовите пазари.

Въпреки всички това, членовете на ЕЦБ решиха, че средносрочните перспективи за икономиката на еврозоната остават стабилни, като се имат предвид силният пазар на труда и нарастващите заплати.

С оглед на това централната банка формализира взетото по-рано решение за преустановяване в края на 2018-а година на програмата за закупуване на облигации в размер на 2,5 трилиона евро, известна като "количествени улеснения".

Pariteni.bg Източник: Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Защо данъчната конкуренция е полезна за икономиката на ЕС

Позиция на ИПИ по инициативата на ЕК за преминаване към по-ефективен и демократичен процес на вземане на решения в областта на данъчната политика на ЕС

Новини

Приемат заявления от родители за осигуряване на детегледачи

Над 3400 безработни са изявили желание да бъдат наети като детегледачи

Банкови продукти

Със съдействието на