Европейската централна банка ще продължи да повишава разходите за заеми, въпреки че икономиката на еврозоната се измъчва, тъй като позволяването на инфлацията да остане висока би било още по-болезнено, заявиха във вторник двама висши представителите на ЕЦБ, съобщава Ройтерс.

От три месеца насам ЕЦБ повишава лихвените проценти с рекордно темпо и сигнализира за нови повишения, за да върне двуцифрената инфлация в еврозоната обратно до нейното целево ниво от 2 на сто.

ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната ще достигне своя връх през първата половина на 2023 г.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос и президентът на немската централна банка Бундесбанк - Йоахим Нагел отбелязаха, че тази политика включва негативни последици по отношение на икономическия растеж.

„Ще направя всичко по силите си, за да гарантирам, че ние, Управителният съвет на ЕЦБ, няма да се откажем твърде рано и че ще продължим да напредваме с нормализирането на паричната политика – дори ако нашите затягащи мерки забавят икономическото развитие", каза Нагел по време на Германска банкова конференция - "Диалог с банковия надзор",  добавяйки, че са необходими големи повишения на лихвите.

istock
istock

"Тъй като в ситуация, в която паричната политика излиза над нормалната лихвена крива, общите икономически разходи биха били значително по-високи“, посочи още той.

Луси Де Гиндос добави от своя страна, че политиката на ЕЦБ ще "намали съвкупното търсене, както потреблението, така и инвестициите, но това е единственият възможен път напред, който имаме, защото ако не предприемем нищо, би било много по-лошо".

Кои централни банки вдигнаха най-много лихвите

Очаква се икономиката на еврозоната да се свие тази зима поради комбинация от по-високи разходи за енергия, по-слабо глобално търсене и по-високи разходи за заеми.

И двамата висши членове на централната банка подкрепиха политиката на съкращаването на облигациите за трилиони евро, притежавани от ЕЦБ, които бяха натрупани чрез програмите за "количествени облекчения" през последното десетилетие, когато инфлацията беше твърде ниска.

Де Гиндос каза, че това така наречено "количествено затягане" трябва да се направи "с много предпазливост", но може да започне, докато ЕЦБ все още повишава лихвите.

istock
istock

"Характеристиките и времето на нашето "количествено затягане", което може да се припокрива или не с процеса на нормализиране на лихвените проценти, ще бъдат обсъдени на заседанието на ЕЦБ през декември. Лично аз не виждам някаква наложителна последователност за това", посочи Де Гиндос.

ЕЦБ: Рецесията няма да укроти инфлацията

Финансовите пазари очакват ЕЦБ да продължи да повишава лихвените проценти до средата на следващата година, като средните прогнози са за връх на лихвените ставки (по депозитите) около 3% спрямо настоящите 1,5%.

Междувременно шефът на Бундесбанк Йоахим Нагел отбеляза, че германската инфлация през 2023 г. "вероятно ще бъде средно 7% или повече".

Нагел посочи, че германското производство "може сериозно да се свие" през четвъртото тримесечие на 2022 г. и първото тримесечие на 2023г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg