"Интересът на гражданите е всеки да си връща кредитите, които е взел от банките. Няма интерес на гражданите някой да вземе пари и да не ги върне, защото това са парите на самите граждани. Дълбокият интерес на всички хора е да има работещ бизнес, да има банкова система и да има финанси. договорите трябва да се изпълняват".

Така финансистът Емил Хърсев коментира пред БНР решението на Българската народна банка да удължи до 31 март 2021г. законодателните и частните мораториуми върху плащанията по банковите кредити на кредитополучатели, които са засегнати от коронавирусна криза. Предишният срок на този мораториум беше до 30-и септември 2020г.

Мораториум върху заемите до края на март 2021

Той беше категоричен, че става дума за призив, но мораториум няма, защото мораториум се въвежда със закон, а в България няма такъв закон:


"Притиска се финансовият сектор да го направи и да даде възможност на кредитополучателя да се измъкне, включително и да го доведе до престъпната мисъл да не върне кредита".

Хърсев подчерта, че затова се правят и стрес тестовете на банките, за да е ясно какво се прави в кризи:

"Икономиката работи с рискове, които трябва да се управляват рационално. Това е абсолютно нерационално решение", категоричен беше Хърсев и уточни, че не може за това, че няколко седмици не е работила икономиката да се удължи с година и половина на калпак връщането на кредитите:

Одобриха 23 000 българи за безлихвени кредити

"Това означава нарастване на риска и всяка една от финансовите институции винаги оттук нататък да слага едни рискови компоненти в лихвите. Означава да плащаме много по-високи лихви, да имаме много по-труден достъп до кредит. Да преминаваме на много все по-дивашки методи на кредитиране".

istock
istock

Решението на БНБ идва непосредствено след решението на Европейския банков орган (ЕБО, или EBA) да реактивира насоките от април тази година относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити.

По думите на финансиста Европейската централна банка говори за зелени схеми, а в същото време сама признава, че не знаят какво да правят. Той подчерта, че европейските банки са по-зле от българските:

"Статистиката показва, че банковите провали в Европа, средно, са значително по-сериозни от тези в България дори и след 90-те години".

"Европейският банков надзор е просто един печат за сигурност. Създава за усещането в инвеститорите, че нещата в тази банкова система са под контрол, защото иначе не вярват", обясни Хърсев. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg