Парламентът отмени спорната поправка в Закона за потребителския кредит, свързана с неустойките при бързи кредити, която беше атакувана от президента.

Това стана с приетите на второ четене преходни и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2021г.

Със Закона за ДДС, гласуван миналата седмица, беше променен Законът за потребителския кредит и там се създаде нова ал. 7, според която разходите по договор за кредит с финансова институция не могат да бъдат по-големи от двукратния размер на главницата, като при изпълнение на това условие, те не се считат за прекомерни и накърняващи добрите нрави.

Махат спорната поправка за бързите кредити

Още във вторник председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова даде заявка, че текстовете ще отпаднат, след реакцията на адвокатското съсловие и омбудсмана Диана Ковачева.

Румен Радев също наложи вето върху текстовете.

istock
istock

От БСП определиха тази поправка в Закона за потребителския кредит като лобистка и посочиха, че се прегласува след скандал, след като хората са разбрали, че ще плащат много по-големи неустойки за т. нар. бързи кредити. Тук комичната ситуация е, че се отменят текстове, на които вече е наложено вето, коментира Явор Божанков от "БСП за България".

Ще има ли нова отсрочка за плащанията по кредити

Христиан Митев от „Обединени патриоти“ пък смята, че текстът може да отпадне, тъй като не е постъпило официално съобщение в Народното събрание за ветото на президента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg