Средният размер на таксата за откриване на разплащателна сметка в офис на банката вече е 1,94 лв., а с издадена към нея дебитна карта – 1,42 лева.

За сравнение през август миналата година таксата за откриване на разплащателна сметка е била средно 1,84 лева.

Това показват публикуваните от Българската народна банка средни размери на таксите, начислявани от банките на потребители по разплащателни сметки. Данните са изчислени на база информация към 31 декември 2019 г., подадена от 19 банки и клонове на банки, които извършват дейност на територията на страната и предоставят платежни услуги на потребители.

Най-често използваните услуги - откриване, закриване, преводи, поддържане на банкови карти и други, са поскъпнали на гише с 10-12%.

Закриването на разплащателна сметка в офис, открита до шест месеца от датата на закриване, вече струва средно 3 лева. За обслужване на разплащателна сметка в офис, на банките се плаща средно по 2,39 лв. на месец, а с издадена дебитна карта към сметката - с 0,16 лв. по-малко.

Тегленето на пари в брой от банкомат от банката – издател струва средно 0,19 лв., а когато е от "друга банка" е 0,98 лева.

От централната банка информират, че внасянето на средства по разплащателна сметка в офис на банката до 3652 лева е без такса.

Въз основа на подадената от банките информация се установява, че за услугата „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1000 лв.“, кредитните институции прилагат различен подход за определяне на размера на таксите, посочва БНБ и уточнява, че средният размер на таксите за всеки от използваните подходи се изчислява въз основа на информацията, подадена от банките, използващи съответния подход.

Колко спечелиха банките от такси

Най-голям ръст има в средните такси за теглене на пари. Ако сумата е до 1000 лева, на гише услугата вече струва 2,26 лв. вместо 1,37 лв., колкото бе през лятото на 2019 г.

Ако преводите са от една към друга банка, исканата минимална сума е 3,39 лв. вместо летните 2,17 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg