Банките вече масово отказват на чужденци откриването на набирателни сметки за техните новоучредени фирми. Условията са неясни, а срокове за отговор – няма. Това заяви в коментар пред БГНЕС, адвокат Петя Белелиева. 

Законът за търговския регистър и Търговският закон поставят като изрично условие да има набирателна сметка. Тя е необходима при регистриране на търговско дружество. Това е сметката, в която акционери и съдружници внасят един капитал предварително, с нея не може да се осъществяват разплащания, уточни тя.

През 2018 г. бяха приети изменения в Закона за мерките срещу изпиране на пари /ЗМИП/, част от които влязоха в сила на 15 февруари 2019 г. Законът съдържа множество условни текстове с неясни хипотези, даващи възможност за разширително и противоречиво тълкувание. Според адвокатката, той е поставил под огромен натиск българските банки.

Шокираща прогноза за икономиката през 2020г.

ЗМИП постановява за първи път огромни глоби и санкции за банките, които до момента не са съществували в българския правен свят.

istock
istock

Много от клаузите пък са доста противоречиви и позволяват на администрацията да си ги тълкува противоречиво, твърди Белелиева. В банките съществува един страх от високи санкции, а в същото време това блокира работата на всички останали, счита тя..

В този контекст, според нея, те са започнали да поставят нереални условия, които обаче се различават за български граждани и за граждани от ЕС, което е абсурдно.

Банките вдигат таксите за обслужване на гише

"Разговаряли сме с много колеги. И в Австрия, и в Италия няма проблем с откриване на банкови сметки на дружества в съответната държава за търговско дружеството. А у нас се поставят изисквания като постоянно пребиваване, за сключен договор за наем, за сключен трудов договор, за платени данъци, за бъдещи обороти и т.н. Всичките тези условия няма как да бъдат изпълнени, защото преди да бъде регистрирано в Търговския регистър едно дружество, то няма правна възможност да ги изпълни", коментира казуса още юристът. 

Някои банки започнаха да събират такса за проучване на документи. Тя варира от 100 до 500 лв. Това обаче не гарантира, че вие ще получите една набирателна банкова сметка, която след това съответният гражданин може дори да иска да я закрие, той може да не желае да борави с тази сметка в България.


"Стигна се до абсурда, че вече регистрирани търговски дружества, които имат чуждестранно участие, имат сметки само в евро, реализирали са обороти в България и следва да заплатят ДДС не могат да открият сметка в лева."

Банковите такси поскъпват отново

Резултатът от всички това е изключително негативен – банките, в частност техните дирекции „сигурност“, преустановиха откриването на сметки на български дружества с чуждестранно участие, респективно на чуждестранни юридически лица.

По думите на Белелиева, в резултат на това инвестиционният процес в страната ни е частично блокиран – невъзможно е де се реализира каквато и да е инвестиция на територията на България, ако инвеститорът не разполага с банкова сметка в българска банка. .

Проблемът не търпи отлагане и трябва да бъде решен, при това трябва да бъде решен на политическо ниво, счита правният експерт.  

"Адвокатите имаме решения, но тези решения следва да изхождат от други нива и смятам, че трябва да са защитени всички. Ние не сме против банките. Банките трябва да имат сигурност, ДАНС трябва да има сигурност, но и клиентите, които искат да инвестират в България също трябва да имат сигурност. Ние искаме всички страни да са защитени в този спор, но в случая сме в патова ситуация", добави още тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg