Богаташи са изпрали над 300 млрд. британски лири през британски банки и различни компании и организации.
 
След това парите са използвани за покупка на бижута, шедьоври от къща "Сотбис" и аксесоари като връхна дреха от крокодилска кожа за 50 хил. лири и чанта от същата кожа от "Хародс".
 
Списъкът е изготвен от британския клон на "Трансперънси интернешънъл" и дава представа за "корумпирани представители на супербогатите".

Бум на милионерите в България

В него влизат още 421 луксозни имота, три супер яхти, седем частни самолета, такси за елитни училища (общо 3 млрд. лири) и дори превозно средство на въздушна възглавница.

istock
istock

Едно от училищата - в Съри, получава 300 хил. лири от активи, свързани със случая "Тройка" (схема за изпиране на руски средства на стойност 3.5 млрд. лири), се казва в доклада.

Текстът очертава ролята на британски институции и компании за услуги в най-големите корупционни скандали на последните десетилетия.

Идентифицирани са общо близо 600 компании, институции и хора, помогнали, съзнателно или не, на корумпирани да се доберат, да преместят или да опазят придобитите по нерегламентиран начин средства.

Той показва, че парите са изплащани през 17 хил. кухи фирми, от които 1455 са регистрирани на един и същи адрес във винен бар в Бирмингам.

"Мръсните пари си проправят като червеи път в банките, канторите и счетоводните къщи. Изливат се в имоти, компании и дори училища.

istock
istock

И въпреки кампанията на британските власти и полицията приливът за 418 млрд. долара не показва знак на спад, докато престъпници от цял свят продължават да правят от Великобритания център на богатството, придобито с корупция," пише "Блумбърг", обобщавайки основния извод на доклада на британския клон на  организацията.

Богатството на свръхзаможните хора по света е намаляло през 2018-а

Анализът на 400 случая, в които е установена "британска" връзка в 116 страни, сочи, че незаконни средства са се придвижили през 86 банки и финансови институции, 81 кантори, 62 счетоводни фирми и над 2200 компании във Великобритания и офшорните ѝ територии.

Докладът TIUK_AtYourService_WEB "На вашите услуги" сочи, че парите са изплащани през 17 хил. кухи фирми, от които 1455 са регистрирани на един и същи адрес във винен бар в Бирмингам.
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg