Националната агенция за приходите започва проверка на 100 собственици на ресторанти и питейни заведения, които се къпят в лукс, докато фирмите им на хартия изнемогват. 

Всички фирми, нарочени за проверка, отчитат никаква или минимална печалба, докато собствениците им са придобили скъпо имущество. Кръгът на проверяваните лица обаче е много тесен на фона на общия брой на търговците, които НАП счита за рискови - 11 500 души.

Неотчитаните от такива заведения приходи често се оказват източник на средства за купуване на скъпо имущество, като имоти, луксозни автомобили и яхти, изтъкват от приходната агенция. От там дават за пример две фирми, които от 5 години излизат на загуба, докато собственикът им междувременно е придобил имущество за 1.2 млн. лв. 

Проверките ще обхванат и практиката популярни заведения да се стопанисват от създадени само за един сезон туристически фирми. При тази схема едно и също заведение се управлява от различни фирми всяка година, като зад него стоят едни и същи физически лица. 

От НАП припомнят, че при извършване на проверки за съответствие на доходи и имущество се проверяват всички имоти в страната и чужбина на съответното домакинство, банкови влогове, извършени разходи. 

По този ред от началото на годината до момента са възложени 374 проверки на физически лица, допълват още от НАП, без да съобщават резултати. Усилията на данъчните обаче бледнеят пред нарушителите, поне статистически. Анализ на НАП показвал, че 85% от търговците в сектора на питейните заведения укриват приходи, като това нанася щети в размер на 14 милиона на година. 

Според НАП обаче в последните години декларираните печалби се били увеличили с 3.67%, а рисковите лица са намалели с 18% от 2010 г. насам.