Цената на суровия петрол сорт Brent да се върне до 90 долара за барел, а Унгария да напусне Европейския съюз.

Това сочи прогноза на Saxo Bank. Миналата година банката прогнозира закупуването на Tesla от Apple, уволнението на шефа на Федералния резерв на САЩ, въвеждането на световен транспортен данък и опустошителните слънчеви бури.

Датската банка Saxo очаква още демократите да спечелят изборите в САЩ през 2020 г.

Глобалната зелена енергия ще пострада през следващата година поради ниски икономически ефективни инвестиции, но вниманието към политиката за климата ще увеличи дългосрочния интерес към електрическите превозни средства и автомобилния контрол на изгорелите газове, предполага банката.

Идват недобри времена за икономиката

Според нея Русия ще се възползва като най-големият доставчик на паладий в света, използван в автомобилите за подобряване на качеството на въздуха. През 2019 г. паладий беше една от най-бързо развиващите се стоки и това ще продължи през 2020 г.

Триумфалното пристигане на демократите в Белия дом ще допринесе за растежа и затягането норми за емисии в Индия“, казаха още от банката.

istock
istock

Освен това батериите за електрически превозни средства ще бъдат преобразувани от кобалт в никел, а търсенето на последното през 2020 г. ще позволи на руските акции на Норилски никел да нараснат с 50%, казват експертите от Saxo.

През 2020 г. ОПЕК и Русия, наблюдавайки забавяне на производството на шистов петрол в САЩ поради ниската възвръщаемост на инвестициите, ще обявят ново сериозно намаление на собственото си производство, очакват от Saxo Bank.

В същото време следващият етап на IPO на саудитската компания "Арамко" ще осигури желаната оценка на компанията за инвеститори извън Саудитска Арабия.

Пазарът на петрол ще бъде объркан, а цената на барел Brent ще се върне към нива от 90 долара за барел, прогнозира банката. В същото време цената на акциите на Роснефт ще скочи с 50%.

„Победата на [Доналд] Тръмп през 2016 г. беше осигурена от възрастни бели избиратели, а техният дял в населението намалява. Сега в САЩ най-многобройното поколение са хора от 20 до 40 години, които са много по-либерални“, заявява датската банка.

Както хилядолетията, така и по-старата част на „поколение Z“ (тоест родените през 90-те) се противопоставят на несправедливостта и неравенството, както и на климатичните промени.

Банката очаква демократите да засилят контрола над Камарата на представителите и, макар и с трудност, да заемат господстващото положение в Сената.

istock
istock

"След присъединяването си към ЕС през 2004 г. Унгария преживява икономически успех.

Но сега това е 15-годишен брак под заплахата от развод: ЕС ще започне процедура срещу член 7 от Договора за съюз срещу Унгария, позовавайки се на все повече и повече строги ограничения върху свободата и независимостта на пресата, съда, науката, малцинствата и защитниците на правата на човека.

Унгарското ръководство ще отговори, че страната само защитава себе си - на първо място, защитава културата си от масовата имиграция ", казват експертите от Saxo.

През 2020 г. страните ще станат още по-трудни за постигане на съгласие, твърдят експерти от датската банка. Орбан ще говори открито за „кръвно братство“ с Турция и тази рязка промяна в тона ще съвпадне с намаляване на окопите от Европейския съюз през следващите две години.

Унгарската валута ще спадне рязко до 375 форинта за евро (сега курсът е около 330) поради пазарни опасения относно изтичането на капитали от страната на фона на европейските компании, които преглеждат инвестиционните планове, прогнозират експертите от Saxo.

"Тази стъпка очевидно ще бъде насочена към премахване на щатския долар от регионалната търговия. Местните икономики ще сключат многостранно споразумение за прехвърляне на цялата търговия в региона само на ADR.

Русия и страните от ОПЕК, големи износители на петрол, с радост ще се присъединят, осъзнавайки нарастващата си зависимост от Азиатския пазар“, прогнозира датска банка.

Прехвърлянето на значителен дял от международната търговия от долара в друга валута ще намали паричния поток в САЩ до ниво, недостатъчно за покриване на търговския и бюджетния дефицит.

БГНЕС

Поради това само за няколко месеца доларът ще отслабне с 20% спрямо ADR и 30% спрямо златото, прогнозират експерти.

Според Saxo европейските банки са в затруднено положение: свръх ниски лихви, засилено регулиране съгласно правилата на Базел IV и конкуренция от fintech компании.

Какво прогнозира ЕК за икономиката ни

"Съвсем неочаквано в началото на 2020 г. новият президент на ЕЦБ Кристин Лагард, която по-рано подкрепяше отрицателните ставки, ще направи обрат и ще обяви, че паричната политика е изчерпала възможностите си.

Това ще покаже, че дългосрочното поддържане на отрицателни лихвени проценти може сериозно да навреди на европейския банков сектор," предполагат в Саксо.

За да принуди властите на страните от еврозоната, особено Германия, да преминат към фискално стимулиране на икономиката, ЕЦБ ще повиши лихвите три пъти от 23 януари, което в крайна сметка ще стане положително.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg