Идват недобри времена, заяви главният икономист на Института за пазарна икономика  Лъчезар Богданов.

По думите му не всичко се развива добре в световната и европейската икономика и това ще се отрази и на България.

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи алтернативен бюджет за по-високи доходи (2020 г.).

Спадът вече се вижда в европейските страни, Италия вече е в стагнация, допълни Богданов.

Влошаването на външната среда, и особено в най-големите търговски партньори на България, може да доведе до свиване на износа, ограничаване на инвестиционната активност и съкращаване на работните места.

Минималната пенсия става 250 лв., първият ден от болничния няма да се плаща

А това ще забави ръста на доходите, потреблението и доверието на домакинствата.

istock
istock

Според Богданов в представения бюджет от правителството няма никаква съществена промяна с предишни години и икономическата обстановка в момента.

"Извлекли са един тренд от това, което се случва в момента: минимален ръст на инвестиции заради еврофондовете, минимален ръст на износа, ниска инфлация и безработица - таванът на заетостта е постигнат, без съществена промяна в чуждите инвестиции", обясни той.
 
Но добави, че има основание да се мисли, че такава "прогноза е противоречива".
 
Петър Ганев, старши експерт, предлага два приоритета за бюджет 2020 г. - ефективност на разходите и увеличение на частните инвестиции в публични услуги:
 
- Спиране на негативните тенденции за увеличаване на данъци и осигуровки и реални стъпки за намаляване на данъчно-осигурителното бреме, премахване на някои данъци, например облагане на дивидентите, лихвите и застрахователните премии;
 
- Увеличаване на заплатите в публичния сектор и сериозно преструктуриране на администрацията;
 
- Намаляване на пенсионни осигуровки и прехвърляне на здравните осигуровки към частни дружества, за да се разбие монополът на НЗОК. В прогнозния бюджет няма реформа, нито план за реформа;
 

istock
istock

- Свиване на преразпределението през бюджета, мерки за финансова децентрализация и планиране на излишък, който да направи бюджета по-прозрачен;

20% от местните данъци да остават в общината

Според Петър Ганев се внася "един бюджет, а се води друг дебат" - за болничните и втората пенсия как ще се изплаща - и двете теми не ги пише в бюджета.
 
Експертът е категоричен, че правителството внася нещо - "копи пейст, успиващо външните анализатори".


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg