Минималната пенсия да стане 250 лева от юли следващата година.

Затова са се разбрали ГЕРБ и "Обединени патриоти" след коалиционен съвет, съобщи в парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

При този бюджет трудно може да се направи индексиране на пенсиите, но ще го заложим в следващия, каза той.

"Сега това можем да направим, за да извадим тези най-бедни хора, които имат стаж и възраст. Малко от малко държавата е длъжна да им подаде ръка, защото те съставляват най-бедното съсловие от обществото, а са работили цял живот", обясни още лидерът на НФСБ.

Без пожизнена втора пенсия за 50% от новите пенсионери

Коалиционните партньори са се договорили още всички деца от 4 до 6-годишна възраст да посещават задължително детски градини, а таксите за маргинализираните групи да бъдат покривани от държавата. Критерият ще е свързан с доходите и всяка община ще определя тези деца, които ще получат безплатна детска градина.

Ще бъде създаден и специален фонд за изграждането на детски градини.
 

За да бъдат обезпечени тези мерки, коалиционните партньори са се разбрали от 1 януари вече да не се заплаща на работниците първия ден от болничния.  Такава била практиката в редица европейски държави.

В момента първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. Идеята на управляващите е първият ден вече да не се плаща нито от работодателя, нито от Националния осигурителен институт (НОИ).

Симеонов добави, че вторият и третият ден на болничния ще се заплащат по същия начин.

„Както знаете вече сутринта имаше политически съвет на коалицията, на който обсъдихме въпроси в програмата на коалиционното правителство още през съставянето му в началото на 2017 г.

Обединихме се около решението за изпълнение на текста, който сме заложили в коалиционната програма за повишаване на пенсиите и в случая се обединихме около решение, което ще внесем между първо и второ четене за повишаване на минималната пенсия на 250 лв.“, обясни Симеонов.

НОИ потвърди ръста на болничните

По думите му второто решение, което са взели и което ще материализират, е за приобщаването на децата от ниски социални слоеве, към образователната система.

istock
istock

Той поясни, че идеята е четири, пет и шестгодишните деца да бъдат задължително в детска градина, като държавата поеме разходите за такси на тази група деца.

„Третото около което се обединихме да бъде определен и заделен фонд в размер на 70 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища“, допълни още Симеонов.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg