Вероятно забавяне на икономическия растеж на България в следващия двугодишен период, прогнозира Европейската комисия, но в близост до своя потенциал и възможности.

Това става ясно от есенните данни от доклада й в частта за страната ни.

Комисията отчита, че през тази година българската икономика ще отбележи ръст от 3,6 на сто, което е единствената по-оптимистична оценка от тази на финансовото ни министерство. 

За 2020-а година обаче ЕК очаква сравнително рязко забавяне на растежа до 3,0% (под 3,4% прогноза през май) и до 2,9% през 2021-а година.

Кога ще плащаме с евро в магазина


Очаква се умерен темп на износа, както и инфлацията у нас да намалее с оглед избледняване на някои проинфлационни фактори и намаляване на цените на петрола. 

Комисията прогнозира потребителска инфлация от 2,4% в България през 2019-а година, преди обаче нейно рязко забавяне до 1,6% през 2020-а и слабо нарастване обратно до 2,1% през 2021-а година.

istock
istock

ЕК счита, че държавният баланс ще остане на излишък, а българският публичен дълг ще продължи да намалява.

Европейската банка за развитие повиши прогнозата си за България

Скромно нарастване на инвестициите в следващите две години като се очаква да възвърнат част от скоростта си, но с умерени темпове на фона на повишената икономическа несигурност зад граница и на влошените до известна степен перспективи за икономическия растеж, се посочва още в доклада на комисията в частта за България.

Нивото на безработица се очаква да се понижи до 4,4% през тази година спрямо 5,2% през миналата и да продължи да намалява до 4,1% догодина и до 4,0% през 2021-а година.

Издирват 200 000 българи, които не работят

Тенденцията на растеж на заетостта през настоящата година вероятно ще спре през 2020-а и дори ще стане отрицателна през 2021-а година (намаляване на трудовата заетост) с оглед на свиването на работната сила в България.

iStock
iStock

Според ЕК рисковете пред новите прогнози за България са главно в посока надолу (за по-слабо от очакваното икономическо представяне) и са свързани с потенциално рязко и продължително влошаване на външното търсене от основните търговски партньори на нашата страна и от потенциален вторичен ефект, свързан с евентуална по-висока безработица и по-ниско вътрешно търсене.

Богданов: Има риск от нова финансова криза

Правителственият бюджет ще остане на излишък от 1,1% от БВП през 2019-а година, като ЕК смята, че бюджетният баланс ще остане позитивен през целия прогнозен период, достигайки 0,9% от БВП за 2020-а и за 2021-а година.

По отношение на растежа на заплащането на труда се прогнозира, че той ще бъде силен през тази година с оглед на историческо ниската безработица и планираното увеличение на заплатите в държавния сектор, като ЕК очаква този растеж да продължи да бъде силен и през следващите две години, макар и с малко по-сдържано темпо от настоящата.

Очаква се запазване на тенденцията на намаляване на държавния дълг като процент от БВП от 22,3% през миналата година до 21,1% през тази, до 19,9% от БВП през 2020-а и до 18,6% през 2021-а година.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.



За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg