Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предвижда, че българската икономика ще нарасне с 3.7% през 2019 г.

Това е с 0.3 процентни пункта повече спрямо очакванията на банката през май.

За 2020 година обаче прогнозата на банката остава без промяна – тя залага ръстът на икономиката на страната ни да се забави до 3%, каквито бяха прогнозите ѝ и през пролетта.

Падаме надолу в класация на Световната банка

Това сочат данните от есенния доклад, публикуван на сайта на институцията.

За двигател на растежа в България се посочва частното потребление, което е стимулирано от силното кредитиране, повишаването на доходите и от по-високата заетост на фона на затегнатия пазар на труда.

istock
istock

Според банката краткосрочните перспективи за българската икономика са благоприятни на фона на силното фискално представяне, подобрените перспективи за устойчивостта на дълга в средносрочен план и новата инерция на реформите.

Инвестициите също ще допринесат за развитието на икономиката, тъй като усвояването на европейски средства се ускорява в края на програмния период 2014-2020 г., а правителството се впуска в голям инвестиционен цикъл в енергетиката.

МВФ очаква икономиката ни да порасне повече

Като рискове за икономиката ни ЕБВР посочва продължителна слабост на големи търговски партньори на страната, особено на тези от Еврозоната, както и задълбочаването на недостига на работна ръка.

Забавянето на глобалните продажби на автомобили и заплахата от налагането на американски мита ограничават икономическия растеж на Източна Европа, която е ключово място за производството на европейската автомобилна индустрия“, се казва в доклада.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg