България е с няколко позиции надолу в класация на Световната банка, относно предоставените условия за осъществяване на бизнес в страните по света.

Това става ясно от доклада „Да правиш бизнес 2020“. който е публикуван от организацията. Страната ни е слязла от 59-то до 61-во място.

В първата десетка, начело отново с лидера Нова Зеландия, попадат още Сингапур, Хонконг, Дания, Южна Корея, САЩ, Грузия, Великобритания, Норвегия и Швеция.

Тези държави предоставят онлайн процедури за основаване на компании, електронно подаване на данъчни декларации, както и процедури по прехвърляне на имоти онлайн.

МВФ очаква икономиката ни да порасне повече

Преди нашата страна в класацията са Мексико, Чили и Италия, а след нас остават Саудитска Арабия, Индия и Украйна.

Това, което прави изследването е да оцени реформите, въведени в 10 области на бизнес активността в 190 световни икономики за 1 година.

Отчита се дали средата е благоприятна за бизнес, като за това спомагат ниските нива на бедност, подобрената регулаторна ефективност и стимулирането на предприемачеството, стартъпите, иновациите, достъп до кредитиране и инвестиции.

Идва ли нова световна финансова криза

По отношение на балканския регион, най-високо в класацията се нарежда нашата съседка Северна Македония, която е позиционирана на 17-то място.

След нея са Словения, заемаща 37-ма позиция, Сърбия (44-то място), Черна Гора – 50-та в класацията, непосредствено след нея Хърватия, Румъния е на 55-то място, а Гърция остава най-далече надолу - на 79-то място.

Самите рейтинги на държавите идват от изчисления върху критерии като – започване на бизнес, получаване на разрешение за строеж, достъп до електроенергия, регистриране на собственост, плащане на данъци, трансгранична търговия, спазване на договори, достъп до кредитиране, процедура по несъстоятелност и излизане от нея, както и защита на миноритарни инвеститори.

Как да инвестираме в недвижими имоти и земя

istock
istock

Сред 10-те държави, които са подобрили най-силно бизнес климата си са Саудитска Арабия, Йордания, Того, Бахрейн, Таджикистан, Пакистан, Китай, Индия и Нигерия.

26 икономики пък са предприели стъпки, които поставят препятствия пред развитието на бизнес активността. В много от тези страни разходите за бизнес развитие са се увеличили.

В дъното на класацията остават Сомалия, Еритрея, Венецуела, Йемен, Либия и Южен Судан.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg