Според Международния валутен фонд (МВФ) световната икономика расте бавно по време на световната финансова криза.

Експертите виждат причините за това в търговските конфликти и геополитическите рискове.

Според МВФ през 2019 г. глобалната икономика ще нарасне с 3%. Това е най-лошата цифра след кризата през 2008-2009 г.

Заключенията са на доклада „Перспективи за развитието на световната икономика: глобален спад в производството, растеж в търговските бариери“, публикуван от МВФ във вторник, 15 октомври.

Има забавяне на икономиката ни и то ще продължи

През 2020 г. глобалната икономика очаква растеж от 3,4 процента, се казва в документа. В същото време МВФ прогнозира забавяне на растежа на повечето световни икономики. Така икономиката на Европейския съюз (ЕС) според доклада през 2019 г. ще се увеличи само с 1,2%, а през следващата - с 1,4%.

Причините за това развитие според експертите са търговските конфликти между отделните държави (преди всичко спорът за митата между САЩ и Китай), както и „несигурността, свързана с геополитическите рискове“.
 

МВФ
istock

Според експерти на МВФ ръстът на руската икономика през 2019 г. ще бъде 1,1%. За сравнение: Световната банка прогнозира икономическия растеж за Русия тази година в рамките на един процент. Прогнозата на МВФ за Руската федерация за 2020 г. е 1,9%.

Идва ли нова световна финансова криза

Що се отнася до Германия, през първата половина на 2019 г. търсенето на стоки, произведени в Германия на международния пазар, беше по-ниско от очакваното.

Това беше една от причините растежът на германската икономика през тази година, от гледна точка на експертите на Международния валутен фонд, да бъде едва 0,5 процента. През следващата година тази цифра трябва да е 1,2%. Това е с 0,5% по-малко от прогнозираното през юли.

Шефът на МВФ очаква по-бавен растеж в почти 90% от света

Германският канцлер Ангела Меркел нарече настоящото развитие на ситуацията „тревожно“, а евентуалното нерегламентирано излизане на Великобритания от ЕС като един от факторите, които повлияват на настоящата негативна ситуация.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg