От 1 октомври Кристалина Георгиева ще бъде управляващ директор на Международния валутен фонд, съобщиха от базираната във Вашингтон институция.

Веднага след като бе утвърдена за най-важния пост във Фонда, Георгиева постави като "незабавна" задача да се намали рискът пред държавите да изпаднат в криза и институцията да има готовност за реакция в случай на негативен развой. 

Световният растеж е застрашен и нестабилен

Очаквано - Кристалина Георгиева беше избрана за управляващ директор на Международния валутен фонд, като от институцията подчертават в съобщението си, че тя ще бъде първият лидер на фонда от страна с равиваща се все още икономика. Самата Георгиева, цитирана от фонда, благодари на представителите на всички 189 държави - членки на фонда за доверието, което получава. 

Също така тя обръща специално внимание на Кристин Лагард, която ръководи институцията осем години - "великолепен лидер и скъп приятел, чиято работа допринесе много за успеха на Фонда", казва Георгиева.


По отношение на приоритете си - освен готовността за незабавно действие и предотвратяване на кризи, Георгиева обръща внимание на дългосрочната визия. 

Корупцията в световен план "изяжда" около 1 трлн. долара годишно от данъчните приходи

Икономическата ситуация в света, търговското напрежение и рекордно високата задлъжнялост са най-големите притеснения на Георгиева. Тя ще има 5-годишен мандат като управляващ директор на Международния валутен фонд.

Георгиева беше единственият кандидат за поста, а през лятото Фондът отмени възрастовия лимит за поста на управляващ директор, като по този начин премахна формалната пречка по пътя ѝ. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg