В България има над 200 хиляди души, които нито работят, нито учат.

Тези хора не са регистрирани в Бюрата по труда и не участват в курсове за допълнителна квалификация.

Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Приоритет в Националния план за действие по заетостта за следващата година ще бъде активирането на тези хора, както и търсенето за възможности за заетост на хората с увреждания, каза той.

Чрез медиатори държавата ще се опита първо да ги издири, след това да предложи съществуващите услуги на Агенцията по заетостта. Ще има и нови услуги, които тепърва се подготвят. Всички услуги са безплатни, обясни зам.-министърът.

Агенция по заетостта

Сред групата има хора, които са свръхквалифицирани и те смятат, че регистрацията им в Бюрата по труда не би допринесла за тяхната реализация, каза Лазаров.

Какви работници се търсят в различните градове

По думите му те обаче трябва да знаят, че проучването на политиките на пазара на труда и оценката на нетния ефект показва, че всички, които са с висше образование и са включени в мерки и програми, после си намират бързо реализация или запазват работните места.

Сред неактивните има и контингент от хора със средно професионално образование, което заедно с малки допълнителни курсове, в зависимост от развитието в региона, може да им осигури бързо реализация.

Част от хората разчитат и на средства, които идват от техни близки, работещи извън страната.

istock
istock

Други пък имат собственост, която управляват ефективно. Има и такива, които вероятно работят без трудов договор.

Резултатите от изследването показват още, че най-ефективни са дейностите, насочени към работодатели в частния сектор, тъй като участниците по-често остават на работа след приключването на програмата или мярката именно във фирмите в частния сектор.

Какви заплати дават на юг и на север от София

Оценката показва също, че програмите и мерките за заетост са допринесли в по-голяма степен за намаляване броя на безработните жени в сравнение с незаетите мъже.

Голям е приносът на активната политика на пазара на труда сред хората с ниско образование, тъй като участието им в програмите и мерките допринася за по-лесна реализация на пазара на труда след това.

Освен това почти всички запитани работодатели (96%) заявяват, че не са уволнили нито един работник, поради това че са наели служители на субсидирани работни места.


 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg