През следващите 12 месеца фирмите имат намерение да наемат специалисти с квалификация по професиите „електротехник“, „социален асистент“, „работник в хранително-вкусовата промишленост“.

Търсят се още „сервитьор-барман“, както и специалисти с професии, изискващи правоспособност
: учители, педагогически специалисти, шофьори, мотокаристи, електро- и строителни инженери.

Това са най-търсените професии в Сливенска област, показва проучване на Агенцията по заетостта.

Полагаме най-много и най-ниско платен труд

Запазва се големият интерес към неквалифицирани работници – общи работници, носачи, куриери и др. 70,2% от анкетираните работодатели са отбелязали, че срещат затруднения при намирането на работна сила.

istock
istock

През следващите 3 – 5 години ще се търсят висшисти със специалност по електротехника, електроника и автоматика; архитектура, строителство и геодезия; машинно инженерство; икономика и др.

Участвалите в анкетата фирми са посочили, че най-важно и необходимо е наетият персонал да има умения за самоконтрол и дисциплина (85,9%), да притежава умения за работа под напрежение (63,3%), да има практически знания и умения за прилагане на нормативната уредба (53,9%).

В Област Търговище обаче намалява значително нуждата от работници без квалификация  като от тази група ще се търсят общи работници, куриери и носачи, показва още проучването.

1255 лв. на месец взимат в земеделието

Нараства делът на работодателите, имащи намерение да осигуряват постоянна заетост, за сметка на сезонната и краткосрочната работа, което очертава благоприятна перспектива пред областната икономика.

istock
istock

Най-дефицитни се оказват професии, които са необходими за задоволяване на потребностите в конфекционното производство, хранително-вкусовата промишленост и други индустриални производства.

Четворна надница, ако работим по време на празници

Нараства потребността от икономически специалисти. За 18,1 на сто от фирмите е трудно да се намерят икономисти, докато през предходното проучване за 4,6 процента от фирмите е било трудно да намерят оперативен счетоводител.

Бизнес очакванията по отношение наемането на висшисти за след 3 до 5 години не са толкова оптимистични, както през първото анкетиране, тъй като прогнозираният брой наети лица намалява.

В Област Добрич с най-висок дял в следващите 12 месеца ще се търсят и наемат хора от сферата на услугите. Търсени ще са кадри в областта на туризма, медицината, педагогиката, селското и горско стопанства.
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg