КНСБ и КТ "Подкрепа" започнаха национална акция сред работещите във всички сектори на икономиката под надслов "Заедно да защитим труда си".

Нейната цел е да се постигнат промени в трудовото законодателство за значително увеличаване на заплащането на нощния труд и за реално отчитане и увеличаване на заплащането на извънредния труд. Двата синдиката започват и специална подписка.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че целта на двата синдиката е до Коледа да бъдат събрани поне 100 хиляди подписа, след което те ще бъдат връчени и на премиера Бойко Борисов.

Сред исканията на двата синдиката е увеличаване на заплащането на 75% в почивни дни и 100% на официални празници и на извънредния труд.

Работим повече от французите и германците

Що се отнася до заплащането на нощен труд, вместо 25 ст. на час, както е в момента, те настояват за значително увеличаване на заплащането му. Димитров каза:

iStock
iStock

"Над 50% от извършените нарушения и във всички сектори, които Инспекцията по труда е санкционирала през последните години, са свързани пряко или косвено с нарушения на работното време. Това, което поставяме не е изолиран случай, не е изолиран проблем, а е масов и се надяваме да слушаме силата на аргументите, които ние ще сложим на масата, за да не прибягваме до аргументите на силата".

Президентът на Конфедерация на труда "Подкрепа" Димитър Манолов подчерта:

"Тези дни се появиха отново изследвания за това кой колко и как работи в Европа. За пореден път се вижда, че България е на пето място в ЕС по количество работно време, което полагат работещите в нея. Ние полагаме най-много и най-ниско платен труд, като това е едно от обясненията защо сме се хванали сега с това".

По-скъпи сме за работодателя

Синдикалистите инициират създаването на подписка, като мотив за нея е растящото недоволство както и сигнали от страна на работници и служители и синдикални представители за разпределението на работното време, за неосигуряването от страна на работодатели на задължителни почивки, нерегламентирано полагане на извънреден труд, както и проблеми, свързани с неговото неплащане. Синдикалистите се позовават на статистиката на Главна инспекция по труда, която отчита сериозна честота на нарушение на трудовите права, свързани с работното време.

iStock
iStock

От години двата синдиката настояват за повишение на заплащането за извънредния и нощния труд.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви по-рано тази година:

"Работата е сутрин от 9 вечер до 5 и всичко извън това трябва да се плаща по-скъпо като труд".

Час нощен труд да се заплаща в размер на 0,5% от минималната заплата

Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов българското законодателство се отклонява от международните стандарти по начина на изчисляване на работното време:

iStock
iStock

"Сумираното отчитане поначало трябва да бъде само в непрекъсваеми производства".

Възнаграждението за нощен труд от 25 стотинки на час не е променяно от 2007 година, когато минималната работна заплата беше 180 лева, припомнят още синдикатите. У нас нощен труд полагат над 400 000 души.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg