Европейската комисия може да санкционира България заради неприлагането на принципа „замърсителят плаща” при определянето на такса „смет”.

Това съобщават от Бълграска стопанска камара (БСК) след изпратена жалба до ЕК, след която Комисия е възложила проучване за прилагането на принципа „замърсителят плаща“ във всички държави членки на ЕС.

Това проучване вече е завършено и резултатите са в процес на обработка и преценка.

„Комисията няма да се колебае да предприеме действия срещу държавите-членки, в които националното законодателство и/или практика не са в съответствие с принципа „замърсителят плаща“, се казва в писмо от ГД „Околна среда“ на ЕК до БСК.

В писмото си ЕК информира, че службите на Комисията са извършили обстойно разглеждане на жалбата и са установили, че българското законодателство предвижда конкретни мерки за прилагане на принципа „замърсителят плаща“ от 2015 г., но националните власти няколко поредни години отлагат влизането в сила на тези мерки.

„Според информацията, с която Комисията разполага, последните изменения на Закона за местните данъци и такси осигуряват подходяща методология за изчисляване на таксата за битови отпадъци. За съжаление, националните власти решиха още повече да отложат влизането в сила на съответните разпоредби – до 2022 г.“, се уточнява в писмото.

Поради факта, че вече е извършено общоевропейско проучване на проблема, службите на Комисията са взели решение да прекратят разследването по повод жалбата на БСК, но ако е необходимо, ще предприемат действия срещу България по тяхна инициатива.

Такса битови отпадъци (ТБО) в България все още се определя на основата на стойността на имота или балансовата стойност на активите, вместо на количеството генерирани отпадъци.

 Новият начин на изчисляване на такса смет на принципа "замърсителят плаща" беше отложен през октомври 2018 г. от депутатите в бюджетната комисия и ще влезе в сила през 2022 г. или с две години по-късно от предвиденото.