Цената на газ у нас е по-ниска с 15-20% от тази на европейските борси. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.
 

Той обясни, че има търсене на синьо гориво, особено в Азия, и това е оказало влияние върху цените, които са започнали значително да нарастват. "Булгаргаз" обаче успявал да задържим ниски ценови нива, от които да се възползва българският потребител.
 
В тези условия - на значителен ръст на цените на европейските газови пазари, по-ниската цена от "Булгаргаз" е пряка подкрепа за битовия потребител, за конкурентноспособността на българската индустрия, изтъкна Павлов.
 
По негови думи по-евтиният газ от Азербайджан е един от факторите за туширане на поскъпването на синьото гориво.
 
Ниската цена идва от доставките от Азербайджан, които са факт от края на 2020 г., както и от новия ценови механизъм по договора с "Газпром". Това по негови думи спомага "Булгаргаз" да продава на по-ниски цени в сравнение с тези на европейските газови пазари.
Договорът на "Булгаргаз" с Азербайджан е за 25 години по 1 млрд. куб. м на година.
 
След забавянето на интерконектора България - Гърция като основно трасе за доставката обаче в "Булгаргаз" са проучили възможните алтернативни маршрути за доставка.
 

istock
istock

Павлов обясни, че единствената възможност за приемане на тези количества е била през газопреносната мрежа на гръцкия оператор.
 
На Кулата-Сидирокастро потокът на природен газ може да тече двупосочно - както в посока Гърция, така и в посока България, обясни той и допълни, че управлението на тези физически потоци на газа, както и изпълнението на заявките на клиентите в двете посоки се извършват от операторите на България и Гърция.

Газът поскъпва всеки месец

"Булгаргаз" е договорил с доставчика от Азербайджан газът временно да бъде получаван на гръцка територия. Срокът за временния маршрут на доставка е от 31 декември 2020 г. до 30 септември 2021 г.
 
За този период по думи на Павлов "Булгаргаз" ще получи приблизително 225 милиона кубични метра газ, като само за първото тримесечие по-голямата част от тези количества ще бъдат доставени на българския пазар.
 

istock
istock

Според него "Булгаргаз" не би следвало да заплаща неустойки. Той подчерта, че в момента абсолютно всички количества газ се пласират на пазара, като "Булгаргаз" продава количества, които са предназначени и за румънския пазар.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg