Излизането на малките фирми на свободния пазар на електроенергия ще доведе до поскъпване на стоки и услуги.

Това предупреди депутатът от БСП Таско Ерменков на заседание на енергийната комисия в парламента, на която бяха приети на първо четене промени в Закона за енергетиката.
 
Те предвиждат от 1 октомври малки фирми като фризьорски салони, пекарни, кафенета, училища, болници, църкви и др. да купуват ток от свободния пазар.

Става въпрос за около 300 000 такива потребители, обясни председателят на комисията Валентин Николов, който е един от вносителите на промените.
 
Според Ерменков в кризата тези потребители ще бъдат благоприятствани на свободния пазар, защото цената на тока сега е ниска. Но какво ще се случи, когато икономиката тръгне и съответно потреблението и цените се повишат, попита той.

Риск има и за най-малките фирми, тъй като те не представляват интерес за доставчиците на електроенергия и ако не си намерят търговец, отиват на доставчик последна инстанция, които не предлагат конкурентни цени, обясни депутатът.

istock
istock

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази подкрепа за промените от името на ръководеното от нея ведомство и ги определи като „изключително навременни“.

На практика с тях страната ни ще транспонира европейската директива, която задължава страната ни от 1 януари 2021 г. всички стопански субекти, които са на регулирания пазар, да преминат на свободния пазар.

Малките фирми ще купуват ток на свободни цени

На регулирания пазар трябва да останат единствено битовите потребители, които след време също да излязат на свободни пазар.
 
„Смятам, че е много удачен моментът, в който се извършва това“, подчерта Петкова, според която процесът трябва да бъде завършен до 1 октомври, а до тогава фирмите ще имат възможност да се подготвят.

„Моментът е благоприятен и отчитайки нивото на електрическата енергия на свободния пазар“, смята енергийният министър.

istock
istock

Председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заяви, че регулаторът ще съобрази своето годишно ценово решение с разпоредбите на закона, ако той бъде приет в този вид.

Това означава, че за битовите потребители то ще важи от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г., докато за небитовите – този срок ще бъде тримесечен, след което те вече няма да присъстват на регулирания пазар“, обясни председателят на КЕВР.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg