България продължава да отпада от европейските цели за управление на отпадъците, а това предизвиква и протести.

Преди дни жителите на столичния квартал Кремиковци протестираха срещу намерението на столична община да разшири капацитета на сметището в Долни Богров, което отдавна трябваше да бъде закрито. В също време Германия е за пример, по който общините дори печелят от боклука си.

"Чистотата на България трябва да бъде грижа и отговорност на всички нас, на гражданите, на държавата, на общините, на бизнеса. На всички, които произвеждаме отпадъци. Всеки от нас трябва да положи своята част от усилията, за да направим България толкова чиста и подредена. Въпросът е дали сме готови да положим тези усилия и каква част от тях се администрира от общините", това заяви пред БНТ Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините.

Къде в София може да предадем битовите си отпадъци

Според Георгиева събирането, транспортирането, обезвреждането и депонирането на отпадъците у нас е отговорност на общините. Кметът на общината е отговорен за събирането и депонирането на строителните и опасните отпадъци. Съществена част от разходите за отпадъци отиват за чистотата за териториите за обществено ползване - парковете, градините, битовите пространства.

istock
istock

Такса отпадъци годишно е около 500 млн. лв, от които 80 млн. отиват като отчисления за депониране в регионалните инспекции, каза още Георгиева.

Според инж. Михаил Бъчваров – експерт по управление на отпадъците тази такса трябва да се направи най-накрая така, че всеки да плаща за това, което изхвърля.

Как се изчислява такса смет

"Защото в момента е на база на данъчна оценка на едно жилище. В момента едно четиричленно семейство например в покрайнините на голям град, плаща по-малко, отколкото четиричленно семейство в центъра на града, а изхвърля същото количество отпадъци. Друг прави ремонт и му се вдига такса смет, а при него не се прави нищо. Трябва да се въведе справедливата система, по която плащаме колкото изхвърляме" каза Бъчваров.

По думите му това се отлага от много години неизвестно защо. Георгиева обаче смята, че това не е решение и отговорност само на общините. Всички хора, институции и бизнеси трябва да променят нещо по веригата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg