Такса смет е една от най-несправедливо определяните от нас - щом имаш имот, трябва да я плащаш, дори къщата ти да е ваканционна. Има и абсурди - в села да се плаща много повече, отколкото в града, а в същото време контейнерите в малките населени места да преливат и да се събират по-малко от веднъж седмично.
 
Сигнал за дом за възрастни хора в общ. Костенец с такса за смет толкова непосилна, че може да го докара до фалит. Те изхвърлят по един контейнер на седмица, но само за три години е събрал над 38 000 лева задължения, обяснява БНТ. Това е, защото таксата се определя на база данъчната оценка на сградата.

Колкото повече инвестиции правиш в сградата, толкова повече скача и таксата смет, независимо колко боклук изхвърляш.
В Пернишко таксата се е вдигнала над 9 пъти и едно българско семейство, живеещо в Швейцария плаща повече такса смет за една гола поляна в България, отколкото за дома си в Швейцария.

"В Швейцария съм живяла 17 години, съпругът ми е швейцарец и там ситуацията е съвсем различна. Там разделяме разделно, но има и смисъл. Целият боклук, който е много малко, за него плащаме годишно около 500 лева. Един имот, който е зелена ливада в Драгичево, за него тази година плащаме 1000 лева такса смет", каза Елизабет Ланге, жител на село Кладница.
 
Парадоксално, но за семейство Ланге излиза по-евтино да плащат такса смет в Швейцария, отколкото в пернишка община. Макар да разделят времето и боклука си между двете. Защото в Швейцария таксата се определя на база реално изхвърлен боклук, а у нас - на базата на данъчната оценка на имота. В подобна ситуация можете да изпаднете и в други общини в България.
 

istock
istock

"Допреди няколко годни живеех основно в Белгия. Подгорие е малко село, което се намира на южен склон на Средна гора, израснала съм в Пчелин. 2014 година аз купих от общината едно старо училище, сградата, заедно с имота. Направихме проект за реконструкция и в момента имаме една модерна сграда, направена по белгийски стандарт. За 2020 година такса смет е 6200 лева, 21-ва година, на същата оценка и данъчна основа, таксата смет с 12-те промила става 9600", допълни София Мирчева, собственик на Дом за възрастни хора.
 
Така Домът за стари хора на София задлъжнява към община Костенец с над 38 хиляди лева.
"3 години не бях плащала, бях дадена на ЧСИ и миналата година, през ноември, без предупреждение ЧСИ блокира сметките на дома. И ме остави без никакви възможности. Аз взех заем, който още изплащам и имам още 2 хиляди лева да ги изплатя. Сумата ще покрие части на 2018 година", добави София Мирчева.

Бизнесът против отлагане на новата такса смет

По въпроса дали е съобразено с българското законодателство рязкото вдигане на такса смет за 20 пернишки села, включително Кладница, трябва да се произнесе съдът. Делото е заведено от фирмата на Елизабет Ланге.
 
"Знам, че е поискано мнение на вещо лице за разходите, които има общината и това се чака. Доколкото знам няма насрочена дата за разглеждане на делото", коментира тя.
 
До драстичното увеличение на такса смет в Пернишко се стига, след като става ясно, че години наред Община Перник не е правила реална план-сметка и си е спестявала отчисленията, които дължи на държавата. Именно тези отчисления финансират изграждането на нови клетки на общинските депа.
 

istock
istock

"Клетка 1 на нашето регионално сметище е вече пълна и община Перник трябва да изгради клетка 2, тя е около 3,5 млн. Ние трябва да изградим и площадка за едрогабаритни отпадъци, защото всички знаем как в околностите на Перник постоянно се появяват едни незаконни сметища, първият етап ще струва 750 хиляди лева. Това са все средства, които трябва да бъдат акумулирани отнякъде", подчерта Станислав Владимиров, кмет на Община Перник.
 
Растящите разходи са обяснението на община Костенец и за увеличението на таксата, което постоянно увеличава и задълженията на Дома за стари хора в село Детелина.
 
"План-сметката за 2020 година е от 775 хиляди, план-сметката за 2021 година - 1 млн. 173 хиляди, оттук идва и разликата в промилите, които са определени за 2021 година", уточни Мариета Дакова, началник отдел "Местни данъци и такси" Община Костенец.
 
Основният начин растящите разходи на общините за боклука да падат боксува. Заради бездействието на същите тези общини.
 
„Все още специално с контейнерите за разделно събиране имаме пропуски в селата. Има на определени точки, но те са изключително малко", отбеляза Станислав Владимиров, кмет на Община Перник.
 
По-справедливото изчисляване на такса смет на реално изхвърлен отпадък депутатите отложиха за поне още две години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg