Токът за индустрията в България все още е рекордно скъп.

Това заявиха в ефира на NOVA синдикати и работодатели. Според тях спекулата с тарифата продължава и това ще забави икономиката.

„Газовата борса е по-различна. Цената на електроенергията, когато заработи борсата, беше сравнително ниска.

А сега сме с най-високата тарифа за индустрията в целия Европейски съюз, като прибавим и доплащанията, които правим за неправомерната държавна помощ за „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“ – двете т.нар. американски централи.

Нов доставчик и по-скъп ток от 1 юли

Що се отнася до природния газ, очакваме от борсата да доведе до намаляване, а не до увеличаване на цената му. От първите дни на тази година отново сме с най-висока цена в ЕС.

През цялата 2019 г. ние сме с втората най-висока цена на свободния пазар в Европа. Само в Гърция токът е по-скъп. Там в тарифата се включват и някои мрежови такси, които ние плащаме допълнително.

istock
istock

Т.е. ние имаме категорично най-високата цена и това е проверено. Едно българско предприятие плаща повече, отколкото същото в Гърция”. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Проблемите в енергетиката са няколко. Единият е концентрация и манипулация на пазара на електроенергия, който ще отпадне по линия на увеличаване на свързаността на нашата борса с борсите и преноса на енергия в целия ЕС.

Очакваме това да се случи през втората половина на следващата година. Тогава този монополист, който е на нашия пазар, няма да има мощта да манипулира пазара в Общността.

Експерт: Токът може да поскъпне с 50%

Но и в този случай ще остане надбавката от 10.70 евро на мегават час в резултат на неправомерната държавна помощ на американските централи”, каза Велев.

Според бизнеса и синдикатите има действия, които трябва да бъдат извършени. „Правилният и цивилизован европейски начин за държавна помощ е, когато не достигат капацитети на чисто пазарни начала, се изготвя механизъм за капацитет и той се одобрява от Брюксел.

Това е лимитирана държавна помощ и се провежда търг. Т.е. тези централи, които дадат по-добри цени, ще получат квоти за държавна помощ.

Въпросните централи могат да бъдат и от чужбина, могат да бъдат и на газ", коментира още председателят на АИКБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg