С понижаване на температурите потреблението на електроенергия традиционно се повишава.

Статистиката показва, че през зимата консумацията на електроенергия отбелязва ръст от 30 - 40% спрямо потреблението през септември.

Това се отразява и върху размера на месечните фактури, предупрадиха от ЧЕЗ „Електро България“.

Изследвания сочат, че 70% от сметката за електроенергия на четиричленно домакинство през периода декември – февруари е за отопление и затопляне на вода, а останалите 30% се разпределят между готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди.

Ще намаляме сметките за електричество

Тъй като консумацията е основен фактор при формиране на сметката за ток, електроразпределителното дружество призовава към разумно потребление и прилагане на мерки за енергийна ефективност.

Съветите в тази посока, освен със саниране на жилището и избор на уреди с висок енергиен клас, са свързани и с промяна на навиците и начина на мислене.

istock
istock

Някои от действията не изискват нито специални усилия, нито закупуването на нови уреди, но със сигурност водят до по-голям контрол на разходите за електроенергия в домакинствата без да нарушават комфорта в дома.

Икономии при отоплението с електроуреди през зимата могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус. Това ще понижи потреблението на ток с до 10%.

Ще поскъпне ли токът от юли догодина

Разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10%, ако температурата на нагревателя се понижи от 60°C на 55°C.

Използването на енергийно ефективни лампи, прането на дрехи на 30°C, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се използват, са част от мерките, изискващи малки или никакви инвестиции, които също водят до намаляване на месечните сметки за ток.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg